Hlavní obsah

Prvotní příznaky cukrovky 2. typu lze pozorovat až 20 let před propuknutím nemoci

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukrovka 2. typu je nebezpečné onemocnění, které postihuje častěji starší osoby a jedince s nadváhou či obezitou. O cukrovce hovoříme v okamžiku, kdy hladina krevního cukru přesáhne hodnotu 7 mmol/litr krve. Prvotní příznaky, které mohou poukazovat na možné budoucí propuknutí nemoci, se přitom dají podle nové japonské studie pozorovat mnohem dříve, než si vědci dříve mysleli.

Foto: Profimedia.cz

Špatná strava, nadváha až obezita, nedostatek pohybu - i to mohou být důvody, proč se u mnohých lidí v pozdějším věku rozvine cukrovka 2. typu.

Článek

Zvyšující se hladina krevního cukru a rezistence na inzulín mohou být zaznamenávány i mnoho let předtím, než se u potenciálního pacienta vůbec rozvine i tzv. prediabetes (stav, který se cukrovce v mnohém podobá, ale o nemoc jako takovou ještě nejde), tedy stav často předcházející cukrovce 2. typu, uvádějí japonští odborníci ve své poslední studii. Možnost, jak rozvoj této nemoci v budoucnu zcela zastavit, tak mají lidé mnohem dříve, než si vůbec myslí, uvádí BBC.

Studie, která se konala v rozmezí let 2005 až 2016, zkoumala u 27 000 zdravých lidí jednak indexy tělesné hmotnosti (tzv. BMI), také hladinu cukru v krvi nalačno a citlivost na inzulín (inzulínová rezistence nastává, když buňky v těle nereagují správně na hormon inzulín). Dobrovolníci byli ve věkovém rozmezí 30 až 50 let a většinu tvořili muži.

Odborníci je sledovali do doby, než u nich nastal tzv. prediabetes (vyznačuje se vyšší hladinou cukru v krvi, než je běžné), nebo do konce roku 2016 - podle toho, co nastalo dříve.

Čím dříve, tím lépe

V průběhu studie bylo diagnostikováno 1067 nových případů cukrovky. U těchto lidí vědci již přitom deset let předtím zjistili výrazně zvýšené hodnoty krevního cukru i BMI. Podobné to bylo u lidí, u kterých se rozvinul „pouze” prediabetes. I u nich byly zhruba deset let předtím sledovány podobné příznaky, i když s nižšími hodnotami.

A jelikož většina lidí, kteří onemocní cukrovkou, projdou i dřívější fází prediabetu, odborníci z toho usuzují, že prvotní příznaky nebezpečí nemoci mohou být zaznamenány již dvacet let před možným vypuknutím nemoci.

„Jelikož se prevence u lidí s prediabetem zdá být z dlouhodobého hlediska méně úspěšná, bylo by vhodnější se zaměřit z hlediska prevence ještě na dobu předtím a zabránit plnohodnotnému propuknutí nemoci,” uvedl vedoucí studie Hirojuki Sagesaka z Aizawa Hospital v japonském městě Macumoto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám