Hlavní obsah

První babybox na nechtěné novorozence začal fungovat

– PRAHA
Právo, Matěj Hušek

V Praze je od středy v provozu první schránka, do které mohou matky anonymně odložit novorozence. Takzvaný babybox je umístěn na veřejně přístupném místě, ve zdi GynCentra v Hloubětíně.

Článek

Babybox by měl podle ředitele Nadačního fondu pro odložené děti Ludvíka Hesse snížit počet dětí, které matky porodí mimo nemocnici a zabijí je, protože děti nechtějí. "Každoročně lidé najdou kolem pěti zabitých novorozenců. Na celou řadu dalších se ale jistě vůbec nepřijde," řekl Hess. Podle něj je velmi těžké odhadnout, kolik matek zařízení využije.

Právo na život

Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková se však domnívá, že ročně půjde až o desítky novorozenců, kterým se takto podaří zachránit život. "Jde o právo na život. Ta šance za to stojí," řekl na místě i náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Vložení dítěte do schránky na místě předvedl člen divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka v ženském kostýmu. "V naší hře Akt hraju mamku několika dětí, které jejich otec odkládal do vlaků a do lanovky. Pokud by tenkrát existovaly babyboxy, nemusel by mě pokaždé omračovat paličkou. Měla bych proto větší pochopení," prohlásil žertem.

Bílá, zřetelně označená schránka je ženám v tíživé situaci neustále přístupná. Babybox je konstruován tak, aby dítě v žádné situaci neohrozil. Kupříkladu v zimě bude neustále temperován. Rodiče, kteří své děti přinesou, otevřou dveře a vloží novorozence dovnitř. V tu chvíli dostane zdravotní služba zprávu, že v boxu je dítě a zhruba do jedné minuty je z druhé strany zdi vyzvedne. 

Ministerstvo je proti

Sanitka pak dítě převeze do jiné nemocnice. Soukromé GynCentrum totiž nemá vybavení pro právě narozené děti a do nemocnic s potřebným zázemím nebyly zatím babyboxy umístěny kvůli odporu ministerstva zdravotnictví. Úřad se totiž domnívá, že existence schránky pouze zlegalizuje beztrestné nezodpovědné jednání rodičů.

Podle ministerstva lze předpokládat, že do babyboxů budou odkládány zejména děti cizinců a novorozenci se zdravotním postižením. Zařízení tak prý vraždy novorozenců nevyřeší. "Pokud má babybox splnil svůj účel, je nutná reklamní kampaň, aby se informace o něm dostala mezi lidi," řekl Ludvík Hess. Jeho nadace zatím uvažuje o billboardech.

Náklady na první schránku se pohybovaly kolem 200 000 korun. Jeho financování pokryly dary sponzorů. Hessovým cílem je, aby v Česku vzniklo dvacet babyboxů. Podobná zařízení existují i v jiných zemích. Například v Německu funguje na sedm desítek takových schránek.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Souhlasíte s fungováním babyboxu?

Anketa

Souhlasíte s fungováním babyboxu?
Ano
96,5 %
Ne
3,5 %
Celkem hlasovalo 2475 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám