Hlavní obsah

Proti stresu bojujte vhodnými potravinami i dýcháním, doporučuje odbornice

Novinky, ema

Stres se v dnešní moderní době stává téměř samozřejmostí. Se stresem se spousta lidí probouzí, snídá s ním, přes den s ním pracuje a někteří si ho nosí domu z práce a chodí s ním spát. Někteří z nás jsou od přírody více nervní povahy a spoustu starostí si zbytečně přidělávají sami. Existuje nějaké preventivní opatření, jednání nebo chování, jak stresu předejít? Odborníci říkají, že ano.

Foto: Profimedia.cz

Stresu můžeme podle nutriční specialistky předejít správným stravováním, ale i načasováním sportovních aktivit.

Článek

Lékaři varují, že u mnoha lidí dochází k téměř nepřetržitým projevům stresu. A místo toho, aby postupně tento pocit odcházel, stále přibývá na intenzitě a množství.

Přitom chronický stres může vést k celé řadě zdravotních problémů. Z těch můžeme jmenovat například psychické problémy a úzkosti, podrážděnost, nervozitu, nebo nadměrnou únavu. V extrémních případech může dojít ale například i k bušení srdce, bolestem hlavy, nespavosti, svalovým křečím či problémům s trávením.

Když člověk není schopen ovládat podněty zvenčí, které tento nepříjemný jev způsobují, existují podle odborníků způsoby, jak ovlivňovat vliv stresu fyzicky.

Nutriční specialistka Marilyn Glenvillová pro Dailymail říká, že takových způsobů existuje celá škála. A to od stravování se správnými potravinami, po cvičení ve správnou hodinu.

Málo, ale často

Podle odbornice je vyvažování hladiny cukru jedním ze zásadních pravidel snižování stresu. „K výkyvům krevního cukru může dojít kdykoliv během dne. Například dlouhými pauzami mezi jídly, nebo konzumováním nevhodných potravin. To stimuluje stresové hormony, do těla se tak může uvolnit například adrenalin nebo kortizol (přezdívaný jako hormon stresu).“

Lékařka proto doporučuje jíst málo, ale často a pravidelně. Podle ní je to daleko účinnější, než jíst pouze třikrát denně. Radí, aby jídla byla bohatá na bílkoviny a proteiny.

„Ideální svačinku tak představuje například tuňák s hnědou rýží.“ Podle ní je třeba tři hlavní jídla za den doplnit dvěma svačinami. To zastaví výkyvy cukru v krvi a s tím související podrážděnost a výkyvy nálad. Pokud zůstane hladina adrenalinu v normě, člověk se bude cítit víc v klidu, spokojeněji a méně ve stresu.

Smějte se nahlas

Smích je jedním z nejúčinnějších bojovníků proti stresu. Mnohé studie poukazují na to, že zvyšuje energii, snižuje stresové hormony, zlepšuje imunitu a snižuje bolest. Podle nich také spouští uvolňování endorfinů (látek nazývaných „hormony štěstí“), které nás dělají šťastnějšími a uvolněnějšími.

„Na přísloví, že smích je ten nejlepší lék, určitě něco je. Snižuje hladiny hormonů stresu a může posílit imunitu zvýšením počtu i aktivity T-lymfocitů, druhu bílých krvinek,“ vysvětluje lékařka.

Dodává, že některé studie poukazují, že pozitivní vliv na snižování stresu může mít i milování, mazlení se s domácími mazlíčky, příjemné zážitky, nebo radostné okamžiky.

Načasování

Lékařka vysvětluje, že by každý člověk měl naslouchat svému tělu. Pokud například chodíte cvičit a vydáváte náročnou fyzickou aktivitu ve večerních hodinách, tělo je zaplaveno adrenalinem, stoupá teplová frekvence a činnost srdce, což může způsobit problémy s usínáním nebo spánkem obecně.

Pokud je například cvičení moc dlouhé nebo náročné, tělu velkou službu také neprokážete. A místo toho, abyste se po výkonu cítili dobře, můžete zažít opačný pocit, vyčerpanost a z toho plynoucí podrážděnost.

Lékařka proto doporučuje běh a aerobní aktivity vykonávat spíše ráno a v dopoledních hodinách, mírnější aktivity jsou vhodné i odpoledne a navečer.

„Pokud máte vyčerpávající denní režim, naučte se při cvičení odpočívat, nebo vyberte takový druh pohybu, který energii doplní, ne ji zcela vyčerpá.“ Takové chování pak vede k začarovanému kruhu a neustálé únavě, což má samozřejmě vliv i na zvládání stresových situací.

Vejce k snídani

Podle doktorky Glenvillové jsou vajíčka k snídani nejlepším způsobem, jak hned po ránu nastartovat v těle hladinu hormonu serotoninu (hormonu štěstí).

„I jednoduchá změna jídelníčku dokáže v našem těle udělat divy. Tělo vyrábí serotonin z aminokyseliny tryptofanu. Ten se nachází například v mléčných výrobcích, vejcích, rybách, banánech, sušených datlích, sóje, mandlích a arašídech.“

Ačkoliv mnozí vidí ve vejcích strašáka v podobě vysokého obsahu cholesterolu, odbornice je doporučuje jako snídani, která tělo po ránu skvěle nakopne a dobije „hormonem štěstí“. Doporučuje ještě doplnit například celozrnným toustem.

Kombinace potravin obsahujících tryptofan s jinými, které obsahují nerafinované sacharidy, pomáhá tělu uvolňovat aminokyselinu do těla a vyrábět z ní tolik žádaný hormon štěstí.

Dejte si pauzu

Pokud máte jenom trochu možnost, během hektického dne si najděte pár minut, zavřete se, nechte mobil na stole a párkrát se zhluboka nadechněte a vydechněte.

„Zadržte dech po dobu pěti sekund, zatněte svaly na těle a pak prodýchejte a uvolněte se. Protáhněte si prsty na rukou i nohou. Podobná dechová cvičení jsou pro stresové situace velmi účinná,“ vysvětluje lékařka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám