Hlavní obsah

Proti Parkinsonově nemoci pomáhá transplantace prasečích buněk

– HARVARD/LONDÝN

Různí tvorové pomáhají lékařství už od pradávna. Nyní se ukazuje, že i obyčejné prasátko "umí" pravé zázraky. Vědci z univerzity v americkém Harvardu totiž transplantovali lidem trpícím Parkinsonovou nemocí do mozku mozkové buňky prasat. Neobvyklé řešení, ale u osmi z devíti pacientů došlo ke zlepšení symptomů.

Článek

Lékařům pomáhají například i larvy much. Ty jsou po staletí užívány k čištění infekcí v ranách. Teď vědci ze Swansea University ve Walesu objevili v jejich výměšcích nové antibiotikum schopné bojovat s dvanácti kmeny smrtelně nebezpečné bakterie MRSA, která ohrožuje především pacienty v nemocnicích.Tato látka, která se nachází ve výměšcích larev bzučivky zlaté, infekci zastavuje.

Vědci doufají, že se jim podaří antibiotikum nazvané Seraticin dostat do formy injekcí či krémů. Ty by mohly pomoci předcházet tisícům úmrtí a čelit i běžné nákaze bakteriemi E. coli.

"Dost možná před sebou máme novou léčbu pro lidi, kteří trpí chronickými otevřenými ranami, do nichž se pak pouští MRSA nebo jiné bakterie," řekla reportérům listu The Sun doktorka Yolande Harleyová z Action Medical Research.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám