Hlavní obsah

Proč je spánek důležitý aneb Vyspěte se do krásy

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek je pro zdraví a celkovou pohodu velmi důležitý. Už naše babičky věděly, jak důležité je „vyspat se do krásy“. Stejného názoru jsou i vědci, podle jejichž posledního zjištění jsou lidé, kteří si nedopřávají dostatečný odpočinek, pro své okolí mnohem méně atraktivní.

Foto: Profimedia.cz

Jak být pro ostatní krásná a přitažlivá? Jednoduše – vyspěte se do krásy. Ilustrační foto

Článek

Podle vědecké studie, publikované v časopise Royal Society Open Science, stačí pouhé dvě noci nedostatečného spánku k tomu, aby vás okolí vnímalo jako méně atraktivní.

Vědci ze Stockholmské univerzity požádali v rámci výzkumu 25 účastníků, aby dvě po sobě jdoucí noci důkladně odpočívali. O týden později pak byl u stejných účastníků dvě noci za sebou omezen spánek na pouhé čtyři hodiny každou noc, uvádí server Independent.

Při testování bylo v obou případech pořízeno několik fotografií účastníků, vždy bez úprav či líčení. Následně mělo pořízené fotografie hodnotit 122 cizích lidí - mužů i žen – a to jak z hlediska atraktivity, tak i zdraví, ospalosti nebo důvěryhodnosti jedinců.

Nevyspalý člověk působí nezdravě

Výsledky překvapivě ukázaly, že lidská tvář viditelně poukazuje nejen na nedostatek spánku (tmavé kruhy pod očima, oteklá oční víčka), ale také může negativně ovlivnit společenský život jedince, jak dokazují výsledky testů. Lidé, kteří si dopřáli dvě noci za sebou jen čtyři hodiny spánku, působili na hodnoticí skupinu poněkud nedůvěryhodně, méně atraktivně a nepříliš pohodově po zdravotní stránce. Jednoduše řečeno, s takovým člověkem by se dal málokdo do řeči.

Podle vědců se vše řídí základními instinkty člověka. „Jedinci, kteří málo spí, nevypadají dvakrát zdravě. A člověk, stejně jako zvířata, má tendenci vyhýbat se případným nemocem,“ uvádějí vědci. „Pokud bude někdo působit nemocně a nakažlivě, ostatní se od něj budou pravděpodobně držet dál,“ dodávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám