Hlavní obsah

Proč je někdy lepší dopřát si jogurtovou či smetanovou zmrzlinu než sorbet

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo z nás si umí představit letní parné dny bez milované zmrzliny. Ačkoliv se jedná o sladký dezert, není pravda, že bychom se ho měli za každou cenu vzdát.

Proč se nemusíme bát si dát kvalitní zmrzlinuVideo: Novinky

 
Článek

Kvalitní zmrzlina ve zdravém, pestrém a vyváženém jídelníčku má své místo, jen si musíme hlídat množství, což je někdy u výtečných zmrzlin těžké, ale pokud si je podle vystudované odbornice na výživu a kvalitu potravin Karolíny Fourové nebudete dopřávat třikrát denně, není se čeho obávat.

Zmrzlinu většina z nás konzumuje pro potěšení, o to víc bychom při jejím výběru měli upřednostnit kvalitu, tak abychom si nejen pochutnali, ale i získali z této pochoutky něco nutričně zajímavého.

Kromě výtečné chuti zde tedy sehrávají i roli například mléčné bílkoviny, díky nimž nás zmrzlina i na delší čas zasytí, či vitaminy z čerstvého ovoce, které obsahují oblíbené ovocné zmrzliny. Podle nutričního specialisty Pavla Suchánka za zdravější variantu zmrzliny můžeme považovat tu, která je vyrobena ze smetany, tvarohu, jogurtu či obsahuje více než 55 procent ovoce.

Ledové osvěžení v podobě těch nejlahodnějších domácích zmrzlin

Zdraví

Což potvrzuje i Karolina Fourová, která doporučuje pro kvalitní zmrzlinu zajít tam, kde při výrobě dodržují pravidla tradičního italského gelata, jež nesmí obsahovat žádné syntetické aroma, barviva, konzervanty ani emulgátory. Zmrzliny jsou tak připravovány jen z čerstvých surovin, maximálně jen v nutných případech dobarveny přírodními barvivy (červenou může zvýraznit červená řepa, zelenou chlorofyl, modrou mořské řasy, fialovou borůvky apod.).

Foto: GROM gelateria

Tradiční zmrzliny v duchu italského gelata jsou připravovány jen z čerstvých surovin

„U italského gelata se nemusíte bát ani jasně modré barvy tzv. šmoulové zmrzliny. Této modré se snadno dosáhne spirulinou,” dodává Karolina Fourová.

Jak poznáme kvalitní balenou zmrzlinu?

V první řadě je důležité sledovat obaly a složení zmrzlin. Pokud jde o krémové zmrzliny, je důležité, zda obsahují mléko, tvaroh či smetanu. V mnoha případech se tyto ingredience na obalech neobjevují a mohou být nahrazovány umělými přísadami.

„Složky, které jsou ve výrobku obsaženy nejvíce, jsou vždy uváděny na začátku. Už to vám tedy napoví, jaké je její složení,“ upozorňuje Pavel Suchánek.

Když po zmrzlině či ledovém nápoji bolí hlava

Zdraví

U zmrzlin je také dobré hlídat si poměr mililitrů a gramů. „Pokud má balení např. 55 mililitrů a pouze 25 gramů, značí to, že balení zmrzliny obsahuje příliš vzduchu. Dávat pozor bychom měli také na obsah ovoce ve zmrzlinách. U některých výrobků je bohužel pravé ovoce nahrazováno nejrůznějšími kombinovanými ovocnými šťávami,“ říká Dalena Martiníková, vedoucí řízení jakosti a vývoje značky Prima zmrzlina.

Na obalu před složením musí mít zmrzlina uvedenou tzv. kategorizaci – pokud obsahuje rostlinný tuk a k tomu třeba i smetanu, musí být uvedeno, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem a smetanou. Pokud smetanu neobsahuje, pak se uvádí, že se jedná o mražený krém s rostlinným tukem. Pokud splňuje zmrzlina požadavek na označení smetanová, pak se takto může označit a přirozeně musí být vyrobena ze smetany nebo másla.

„Výhodou zmrzlin obsahujících mléko, tvaroh nebo jogurt je vyšší podíl bílkovin, tedy obvykle lepší výživové složení než u vodových zmrzlin. Při výběru ,vodových nanuků‘ je dobré hledat ty, které obsahují i podíl ovocné složky. Některé vodové nanuky totiž obsahují vedle vody jen barviva, aromata a cukr. Proto je lepší si vybírat ovocné zmrzliny či sorbety než vodové zmrzliny,“ upozorňuje Olga Benešová, technolog výroby zmrzliny.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám