Hlavní obsah

Při užívání léků berte vždy ohled na své ledviny

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užívání léků nezatěžuje jen trávicí trakt, ale často také ledviny. Málokdo si uvědomuje, že i léky proti bolesti mohou vést k ledvinovému selhání. Mnohá léčiva jsou totiž z těla vylučovaná právě skrz ledviny, proto je tak důležité dodržovat dávkování a další doporučení ošetřujícího lékaře. Podívejte se s námi na tři nejrizikovější skupiny léků z pohledu zdraví ledvin.

Foto: Profimedia.cz

Lidé nejčastěji chybují při užívání volně prodejných léků na bolest.

Článek

1. Léky proti bolesti

Lidé nejčastěji chybují při užívání volně prodejných léků na bolest, jako jsou paracetamol, aspirin, naproxen nebo ibuprofen tak, že nedodržují doporučené dávkování. Žádný z těchto léků by neměl být užíván denně nebo pravidelně, což velké množství lidí porušuje.

Hranice mezi léčebnou a toxickou dávkou například paracetamolu je relativně úzká. U dětí představuje toxickou dávku již 140 mg/kg jejich tělesné hmotnosti (například 6 tablet u 20kilogramového dítěte). Pro dospělé je tato hranice kolem 15 tabletek. Ublížit nicméně může i menší dávka.

„Jak ukazují statistky, k nevratnému poškození ledvin dochází až u 4 % lidí, kteří požili toxickou dávku paracetamolu,” varuje lékárník Ondřej Šimandl z EUC Lékárny.

Riziko, že léky proti bolesti poškodí ledviny, hrozí zejména těm, kteří se léčí s chronickým onemocněním ledvin, nicméně zhoršenou funkci ledvin mohou mít i lidé bez větších potíží, kteří zatím o svém zdravotním problému vůbec nevědí.

Zvláště nevhodná je kombinace s některými léky na srdce či léky na vysoký tlak. „Pokud máte sníženou funkci ledvin, léčíte se s vysokým tlakem nebo se srdcem, neberte nikdy léky na bolest bez vědomí svého lékaře. Vhodnou kombinaci léků vám mohou poradit i v lékárně,” upozorňuje Petr Táborský, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare.

Ledviny a krevní tlak jsou dvě spojené nádoby

Zdraví

2. Antibiotika

Antibiotika jsou na jednu stranu nepostradatelné léky v boji se závažnými infekcemi, na druhou stranu jsou-li užívána nesprávně, mohou víc uškodit, než pomoci.

Lidé s onemocněním ledvin musí brát menší množství antibiotik než lidé se zdravými ledvinami. Proto je tak důležité, aby si lidé neordinovali antibiotika sami a užívali jen ta, která jim předepsal jejich vlastní ošetřující lékař.

Jak očistit tělo po užívání antibiotik

Zdraví

3. Kontrastní látky

Některé kontrastní látky používané v rentgenologii pro zobrazení vyšetřovaných orgánů mohou být z pohledu onemocnění ledvin také velmi nebezpečné, zvlášť pokud nemocný před vyšetřením málo pil a je dehydratovaný.

„Pokud vám lékař navrhne zobrazovací vyšetření s kontrastem, upozorněte jej na to, že se léčíte s ledvinami, eventuálně máte sníženou funkci ledvin. Buď vám poradí jiné vyšetření, nebo alespoň doporučí, abyste po dobu tří dnů před vyšetřením hodně pili,“ vysvětluje Petr Táborský.

Reklama

Související témata:

Související články

Barva a zápach moči. Co je a není normální

Moč - téma, o kterém se příliš nemluví. Změna barvy či zápachu moči nás přitom může upozornit na mnohá onemocnění, včetně rakoviny močového měchýře, která je...

Výběr článků

Načítám