Hlavní obsah

Při uklízení můžete spálit víc kalorií než při běhu, tvrdí vědci

Novinky, lin

Málokoho by napadlo, že uklízením se lze zbavit nejen nepořádku, ale i tukových zásob. Přesně to alespoň tvrdí nejnovější výzkum, který poukázal na fakt, že dvě hodiny uklízení jsou pro naše tělo lepší než pětikilometrový běh.

Foto: Profimedia.cz

Při uklízení může i hubnout.

Článek

Vědci z institutu Good Housekeeping se zaměřili na to, kolik kalorií se spaluje při úklidu. Výsledky byly více než překvapivé. Účastníci při testu spálili za dvě hodiny uklízení celých 600 kalorií. Při pětikilometrovém běhu přitom člověk spálí zhruba polovinu - 374 kalorií.

Odborníci se rovněž zaměřili na to, jaký druh úklidu je nejefektivnější. První příčku žebříčku obsadilo mytí oken, kdy účastníci spálili 115 kalorií za pouhých 20 minut. Na druhém místě skončilo vytírání se 107 spálenými kaloriemi, což odpovídá dvěma čokoládovým tyčinkám.

Dobře si vedlo i utírání prachu, při kterém za 40 minut spálili dobrovolníci průměrně 200 kalorií. Na konci seznamu se umístilo luxování, při kterém spálili průměrně pouze 86 kalorií za 20 minut.

Odbornice na úklid Verity Mannová řekla pro Daily Mail: „Bohužel jsou domácí práce, do kterých se nám mnohdy nechce a často nás otravují. Dobrou zprávou ale je, že při jejich vykonávání z toho těží i naše tělo a jsme více fit.”

Reklama

Výběr článků

Načítám