Hlavní obsah

Prevence rakoviny prostaty by se neměla podceňovat

Právo, Václav Pergl

Přestože je rakovina prostaty druhým nejčetnějším nádorem v mužské populaci, vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA), který toto onemocnění odhaluje, stále není součástí preventivního vyšetření, na které mají všichni muži nad 50 let nárok jednou za dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinu prostaty je třeba zachytit včas

Článek

„Už jsme byli na dosah toho, aby toto vyšetření bylo do prevence zahrnuto, ale příslušná komise ministerstva byla před léty zrušena a od té doby jsme se nehnuli dál,“ řekl Právu v úterý profesor Dalibor Pacík, přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Přitom nejde o malý problém. Rakovina prostaty je totiž druhým nejčetnějším nádorem v mužské populaci.

„V ČR jen v posledních letech je ročně diagnostikováno 3500 nových případů rakoviny prostaty a zhruba 1350 mužů na toto onemocnění každý rok umírá,“ soudí profesor Tomáš Hanuš, přednosta urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Vyšetření není drahé

Oba odborníci soudí, že vyšetření na PSA je naprosto nezbytné a není drahé. Stojí zhruba 150 korun a přitom může zachránit život mnohým mužům. Je-li totiž rakovina prostaty ohraničena pouze na prostatu, je vyléčitelná. V dalších stádiích, kdy už nemoc hranici prostaty přeroste do celého organizmu, je naděje na vyléčení takřka nulová. Lékaři mohou pouze konečné stádium onemocnění oddálit.

Oba profesoři doporučují při varovných příznacích jako je například časté močení či slabý proud moči nebo bolesti v kostech hned navštívit odborníka, protože to mohou být signály buď zvětšené prostaty nebo rakoviny prostaty. Ta roste zejména po 50. roku věku a pokud se v rodině vyskytuje toto onemocnění měl by muž být sledován urologem již od 40 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se nenechat zabít rakovinou prostaty

Opálený šedesátník s urostlou postavou seděl šokovaný u stolu v kuchyni, pil kafe a stále tomu nemohl uvěřit. Lékař mu ráno sdělil, že má rakovinu prostaty....

Výběr článků

Načítám