Hlavní obsah

Jak se nenechat zabít rakovinou prostaty

Právo, Petr Veselý

Opálený šedesátník s urostlou postavou seděl šokovaný u stolu v kuchyni, pil kafe a stále tomu nemohl uvěřit. Lékař mu ráno sdělil, že má rakovinu prostaty. „Proč zrovna já, který jsem celý život sportoval,“ opakoval si naštvaně.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinu prostaty je třeba zachytit včas

Článek

Rakovinou prostaty onemocní u nás 7000 mužů a 2500 jich na ni zemře. Většina z nich zbytečně. Pokud se chovají racionálně, jsou jejich šance, že jim lékaři včas zachytí a odstraní nádor, vysoké. Pokud však přijdou pozdě, bývají naopak malé. Zejména tehdy, když se nádor nekontrolovatelně rozšiřuje (metastázuje) do organismu.

Dramatická změna

Urologové doporučovali donedávna mužům, aby na první preventivní vyšetření zašli až v padesáti letech (dřív chodili jen ti, u kterých se tento nádor objevil v rodině). Odborník jim při něm zkontroluje prostatu (orgán velikosti vlašského ořechu, který leží pod močovým měchýřem) pohmatem přes konečník a udělá test na PSA. To je prostatický specifický antigen, tedy enzym, který produkují buňky prostaty. Hodně lékařům napoví o možném riziku rakoviny.

Foto: Profimedia.cz

Prostata leží pod močovým měchýřem, kde obkružuje močovou trubici. Na snímku vlevo dole vidíte chundelatou kuličku. To je zvětšený zhoubný nádor.

Specialisté však zjistili, že pro přesné stanovení rizika není důležitá jen zjištěná hodnota PSA, ale možná daleko víc její vývoj. Proto teď všem mužům doporučují, aby přišli na první prohlídku a test už ve čtyřiceti, kdy u naprosté většiny z nich ještě nedošlo k velkým změnám v tomto orgánu.

Mají šanci zjistit jakousi výchozí hodnotu PSA. „To je docela zásadní změna, která zvyšuje šanci na úspěšný boj s rakovinou prostaty u těch mužů, kterým záleží na jejich zdraví a životě,“ říká profesor Dalibor Pacík, přednosta urologie z Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích. „Ukazuje to rozsáhlá evropská studie se 162 000 pacienty. Trvala 14 let a prokázala, že včasná preventivní prohlídka sníží počet úmrtí na rakovinu o 27 procent.“

Záludnost nemoci spočívá v tom, že se v počátečních stadiích obvykle nijak neprojevuje. Zachytit ji dokážou jen zmíněné testy, případně vyšetření pohmatem nebo ultrazvukem přes konečník a nakonec odebrání vzorku tkáně, tedy biopsie.

Co zvyšuje riziko

Nebezpečí rakoviny prostaty zvyšuje kouření a konzumace živočišných tuků. Tedy hlavně tučného masa a tučných mléčných výrobků. Ale velkou roli hraje i zděděná dispozice. Proto ji mohou dostat i lidé, kteří žijí relativně velice zdravě.

Prokázaná a spolehlivá prevence nemoci zatím neexistuje. Proto je tak důležité odhalit chorobu včas a vyléčit, když je to ještě možné. Určité preventivní efekty proti nemoci může mít maso tučných mořských ryb nebo samotný rybí tuk. Obsahují totiž omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Foto: Profimedia.cz

Karcinom prostaty

Za rozumnou prevenci lze považovat i dostatečný pohyb a konzumaci zeleniny, zejména tepelně zpracovaných rajčat. Ale i rostlinných tuků a vitamínu D (tvoří se v těle vlivem slunečního záření, najdeme ho však také v mase zmíněných tučných mořských ryb). Z potravinových doplňků doporučují odborníci na výživu produkty ze sóji.

Zničený spánek

Daleko častější, i když ne tak nebezpečnou chorobou prostaty, bývá její nezhoubné zbytnění (anglickou zkratkou BHP). „Se stoupajícím věkem postihuje naprostou většinu mužů,“ zdůrazňuje profesor Pacík.

Projevuje se obvykle nejprve tím, že chodí častěji močit. Nepříjemné je to zejména v noci, protože to narušuje spánek. Mužů i jejich žen. Zvlášť když musí v pokročilejším stadiu na záchod třikrát čtyřikrát za noc.

Stupňující se potíže signalizují také problémy se začátkem močení a později i nedokonalé vyprázdnění močového měchýře, které hrozí infekcemi močových cest, ale v krajním případě také selháním ledvin.

Je to i problém manželky

BHP komplikuje život jak mužům, tak jejich manželkám. Noční běhání na toaletu leckdy způsobí, že partneři spí odděleně, což snadno naruší i jejich intimní život.

Foto: Profimedia.cz

Dobrou prevencí nemoci je maso mořských ryb, zelenina a ovoce.

Růst obtíží často doprovází i potíže se ztopořením penisu a výronem semene. Pokud léky zmírní obtíže s močením, obvykle odstraní nebo zmírní i sexuální problémy. Přesto se příliš mnoho mužů brání navštívit lékaře. „Stydí se za své potíže, bagatelizují je a ke specialistovi velice často přicházejí až ve chvíli, kdy je opravdu zle,“ říká profesor Pacík.

Urologové proto začínají čím dál tím víc apelovat na ženy, aby přesvědčily své muže o nutnosti navštívit specialistu. Nebo aby ho u něj objednali přes internet. Je to podobné jako u potíží s erekcí.

Dnes existuje mnoho léků, které dokážou u většiny pacientů velice významně zabrzdit a zmírnit jejich problémy. A nejúčinněji tehdy, když přijdou hned při prvních potížích. Vyhnou se tak operaci, případně ji podstatně oddálí. Bývá nutná u vážnějších případů. A přes vyspělost současné medicíny má svá rizika.

V lékárnách koupíte i řadu kvalitních přípravků přírodního charakteru. Jejich užívání je však velice dobré konzultovat s lékařem a zajít k němu na preventivní vyšetření. To proto, že jejich jinak pozitivní efekty mohou někdy zastřít signály vážnějších potíží s prostatou nebo s močovými cestami.

Nepřátelé? I obezita

Méně problémů s prostatou mají muži z oblasti Středozemního moře. Odborníci se dohadují proč. Vedle většího počtu slunečních dní hraje zřejmě roli středomořská strava s dostatkem zeleniny a ovoce, hojnost ryb a olivového oleje.

Podrobnější informace

Víc se o rakovině prostaty i BHP dozvíte na internetových stránkách www.europauomo. což jsou stránky českého člena celoevropské koalice boje proti karcinomu prostaty. Řada informací je také na www.ordinace.cz.

Riziko BHP snižuje pravidelný pohyb, ovoce i zelenina a 2,5 litru vhodných tekutin denně. Naopak dobré je nekouřit, nemít příliš nadbytečných kil, omezit pití silné kávy, tvrdého alkoholu a častou konzumaci kořeněných jídel. Tato doporučení a dietní omezení samozřejmě nedokážou chorobu vyloučit, ale ve svém součtu mohou přispět k tomu, že se vypuknutí BHP a její průběh oddálí nebo zmírní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám