Hlavní obsah
Výstavu s gratulací jubilantovi Petru Hájkovi uvedl předseda KPU ing.Jiří Hartman a moderátor večera Miroslav Němec. Foto: Stanislava Dvořáková

Přemíra tuků ve stravě poškozuje paměť

Vysoká konzumace potravin bohatých na tuky narušuje proces myšlení, především pak paměť a schopnost učení. Prokazují to alespoň pokusy s krysami a myšmi, jež souběžně proběhly na několika vědeckých pracovištích.

Výstavu s gratulací jubilantovi Petru Hájkovi uvedl předseda KPU ing.Jiří Hartman a moderátor večera Miroslav Němec. Foto: Stanislava Dvořáková
Přemíra tuků ve stravě poškozuje paměť

Hlodavci, kteří dostávali tučnou stravu, se daleko obtížněji orientovali v labyrintu a hledali z něho cestu ven, než kontrolní skupina, jež byla živena běžným způsobem. Potřebovali také daleko delší dobu k tomu, aby znovu správně vyřešili úlohu, s níž už se dříve setkali a dokázali si s ní poradit.

Při jednom z experimentů si například museli vzpomenout, kde se ve vodní nádrži nachází ostrůvek, na němž mohou spočinout suchou tlapkou. Po osmitýdenním krmení potravou bohatou na tuky a cholesterol se při pátrání po něm dopouštěli podstatně většího množství chyb než jejich druzi, kteří nebyli nuceni k obžerství.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Dbáte na správnou životosprávu?

Vědci z lékařské univerzity v Jižní Karolíně a v Missouri, kteří se závěry svého bádání vystoupili v San Diegu na výročním setkání Neurologické společnosti, upozorňují, že k obdobným pochodům dochází i v lidském organismu.

Nadmíra tuků může podle nich neblaze ovlivnit i mentální schopnosti člověka. Vědci ovšem zdůrazňují, že tyto poznatky nelze mechanicky přenášet z jednoho živočišného druhu na jiný, ale je třeba se jimi specificky zabývat.

Anketa
Dbáte na správnou životosprávu?
Ano
30.2 %
Ne
20.3 %
Občas
49.5 %
Celkem hlasovalo 586 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků