Hlavní obsah

Přehnané solení způsobuje stejnou závislost jako drogy

Novinky, Marcela Janouchová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

,,Mám tě ráda jako sůl,“ ,,Sůl nad zlato,“ nebo ,,Potřebuji to jako sůl.“ Každý ví, že bez soli se dnes neobejdeme. I s ní se to ale nemá přehánět. Přesto někteří lidé solí nad míru, čímž si vytvářejí silnou závislost podobnou té na tvrdé droze či nikotinu. Informoval o tom server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Bez přidání soli by nám mnohá jídla asi nechutnala, nic se ale nemá přehánět.

Článek

Soli si cenili již staří Řekové, kteří ji označili za božskou. Dodnes se využívá jako prevence proti střevním potížím, bolestem v krku či jako výborné kloktadlo nebo dávidlo. Kvůli velkému množství jejích kladných vlastností ale lidé často zapomínají na ty záporné. Sůl se totiž často spojuje s vysokým krevním tlakem a kardiovaskulárními onemocněními a i přes důrazné varování lékařů nejsou někteří pacienti schopni sůl ve svém jídelníčku omezit.

Vědci, kteří prováděli výzkum na myších, zjistili, že dané množství soli v jídle může u lidí způsobit tak silnou závislost, která se podobá závislosti například na heroinu či kokainu. Profesor Derek Denton z melbournské Univerzity řekl, že klasická chuť na sůl se v mozku podobá závislosti na opiátech a kokainu.

Studie také prokázala, že jakmile se do mozku dostala informace, že myš pozřela sůl, udělá se jí tzv. “lépe“ ještě dřív, než by to bylo fyzické možné.

Nedávná studie Univerzity v Exeteru ale naopak došla k závěru, že po zkoumání téměř 6500 lidí se nenašly žádné přesvědčivé důkazy o tom, že snížení soli v potravě sníží i riziko srdečních onemocnění a tak i předčasné smrti.

Ve skutečnosti se zjistilo, že omezení soli ve skutečnosti pravděpodobnost úmrtí u některých pacientů se srdečními problémy zvyšuje. Nicméně zdravotníci potvrdili, že aby mělo snížení obsahu soli v potravě nějaký vliv, muselo by jít o dlouhodobější omezení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám