Hlavní obsah

Prázdniny nahrávají letním úrazům

Novinky, zun

S letním volnem, dovolenými, u dětí pak s prázdninami, narůstá riziko úrazů. Lidé si užívají hezké počasí, zkoušejí nové aktivity, ale často se také chovají, jakoby postrádali pud sebezáchovy. A právě to nahrává úrazům.

Foto: Profimedia.cz

Více než polovinu tzv. letních úrazů tvoří poranění, kterým se dá předejít prevencí.

Článek

V letních měsících nás to táhne na výlety do přírody, na koupaliště, chceme vyrazit na kolo, kolečkové brusle, či třeba na lanové dráhy. Měli bychom si však dávat pozor. Nepřeceňovat své síly a nepodceňovat přípravu.

Více než polovinu tzv. letních úrazů tvoří poranění, kterým se dá předejít prevencí. Na kolo jen s helmou, na kolečkové brusle pak s helmou a chrániči. Nutno dodat, že na mnoha oficiálních cyklostezkách, kde jezdí i bruslaři, městská policie upozorňuje děti, které nejsou dostatečně vybaveny. Může se stát, že jim také nedovolí vstup na dráhu, dokud nemají ochrannou výstroj v pořádku. Dospělí však za sebe nesou odpovědnost sami.

Letních TOP 6 úrazů
Typ úrazudospělí v %děti v %
Tržné rány a odřeniny2731
Podvrtnutý kotník1514
Pohmoždění dolní končetiny1412
Pohmoždění horní končetiny1611
Vymknuté klouby horní končetiny1011
Podvrtnuté koleno105
Průzkum ČSOB

Podle primáře Revmacentra René Mostera právě v létě na jeho klinice ošetřují akutní a subakutní poranění pohybového aparátu. „Kromě podvrtnutého kotníku, kolena a bolestivého tenisového lokte, jde často také o poraněné prsty na rukách, ramenní klouby, poškozené menisky v koleni, bolestivé Achillovy šlachy a poraněné vazy v koleni a kotníku,“ vysvětluje.

Lidé, kteří jsou ošetřováni právě s tímto typem zranění, k němu přišli zdánlivě nevinně. Šli si třeba jen zahrát fotbal se svými dětmi, nebo tenis, či golf. Většinou se jedná o sportovní aktivity, kterým se během roku nemají čas věnovat. A protože v létě je vše jinak, mají pocit, že se v teplém počasí nemusí moc rozcvičovat.

„Jenže nezvyklý a nadměrný pohyb v kombinaci s neadaptovaným a ztuhlým pohybovým aparátem je v podstatě ideální pro vznik zranění,“ upozorňuje primář. Podle něj je pro léčbu tohoto druhu poranění optimální využít vlastní krevní plazmu aktivovanou růstovými a protizánětlivými faktory z krevních destiček.

„Růstové faktory ve tkáních pohybového aparátu (kůže, vazy, šlachy, chrupavky a kosti) podporují hojivé procesy. Protizánětlivé faktory pomáhají bránit přechodu nemoci do chronického stádia a regenerují a reparují poškozenou tkáň,“ vysvětluje primář Moster.

Kde nejvíce číhá nebezpečí?

Určitě na silnici. A platí to pro děti i dospělé stejně. Nejedná se jen o přecházení ulice, či chození po správné straně, ale právě i o jízdu na kole. S ní je spojená helma, která je povinná pro děti do osmnácti let. Měly by jí mít, i pokud vyrazí na kolečkové brusle, nebo skateboard.

I voda skýtá nebezpečí. Nejrizikovější je skákat do vody v místě, které neznáme, nebo kde je zákaz koupání. A samozřejmě je nutné nepodcenit postupné osvěžování. Děti by pak nikdy neměly být ve vodě bez dozoru. To platí pro koupaliště, ale i zahradní bazén.

Důležité je také myslet na opalovací krémy s ochranným faktorem, pokrývky hlavy a dodržování pitného režimu.

Je dobré být obezřetný také při kontaktu s cizím zvířetem. Nebezpečí se může skrývat také v trávě na vlastní zahradě. Proto nesmíme zapomínat uklidit nářadí, např. kosu či srp. A v neposlední řadě bychom se měli vyvarovat konzumace alkoholických nápojů při všech sportovních aktivitách.

Reklama

Související články

Pes kousnul tříleté dítě do obličeje

Na okraji Plzně v sobotu napadl pes tříleté dítě, které skončilo v nemocnici s poraněním hlavy. Příčina neštěstí zatím není známa.

Výběr článků

Načítám