Hlavní obsah

Pravidelní konzumenti vína se méně opíjejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Profesor Jan Žaloudík, lékař z Masarykova onkologického ústavu v Brně, lidem doporučuje pravidelné pití vína. "Je to jako s léky, vždy záleží na množství. S člověkem udělá divy třeba vypití deseti litrů vody, zabít jej může třeba také nadměrná dávka vitamínu C," říká onkolog.

Článek

Debata o škodlivosti alkoholu je podle něj nekonečnou diskusí o nalezení správného poměru mezi pozitivními a negativními účinky. Ženám doporučuje vypít denně po sedm dní v týdnu dva decilitry vína, silnější polovině populace pak čtyři. "Tady je vidět, že ženy jsou dokonalejší bytosti, se stejnými účinky jim totiž stačí zkonzumovat poloviční množství. To prostě poznáte, když máte doma deset synů nebo deset dcer - to je pak o dvou litrech," říká s úsměvem. 

Lékaři dnes již prý nepochybují o tom, že pravidelné pití vína v omezeném množství skleniček má na zdraví člověka pozitivní účinky. Pomáhá snižovat riziko srdečních a cévních onemocnění, například kornatění tepen nebo infarktu. Nejčastěji se vědci zmiňují o ve víně obsažené polyfenolických látkách, především resveratrolu. Ten rostliny vinné révy vytvářejí jako ochranný faktor při nepřízni počasí, když se například střídají rychle po sobě teplé a chladné dny. 

Je málo alkoholiků závislých pouze na víně

Polyfenoly, například resveratrol, také tlumí růst a dělení nádorových rakovinotvorných buněk. Prokazatelné výsledky měla podle Žaloudíka zejména dánská studie, která zjistila rapidní pokles výskytu rakoviny žaludku u skupiny lidí, pijících 13 a více skleniček vína týdně.

"Pravidelní a umírnění konzumenti vína se také mnohem méně opíjejí. Těžko také budete ve svém okolí hledat člověka, který pije jenom víno a je přitom závislý na alkoholu," dodává Žaloudík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám