Hlavní obsah

Potratu předcházejí výkyvy hladiny proteinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Hladina proteinu obsaženého v lidském imunitním systému by se mohla stát výstražným signálem u ženy, jíž hrozí potrat. Zjistili to australští vědci. Potrat postihuje 10 až 15 procent těhotenství, obvykle k němu dochází v prvních 12 týdnech.

Foto: tým dolphina.net

plavání s delfíny v Sharm el Sheikh

Článek

Dosud neexistuje léčba, která by jim zabránila, respektive by alespoň upozornila, že nastávající matce něco hrozí. Možný ukazatel rizika teď objevili vědci.  

Signál možná potratu i zabrání

"Jestliže příčinné spojení mezi nízkou hladinou proteinu MIC 1 a potratem bude potvrzeno, pak MIC 1 nebo jeho syntetická podoba by mohla být využita při prevenci potratů," uvedl Stephen Tong.

Badatelé z Monashské univerzity v australské Victorii se domnívají, že úroveň proteinu MIC 1 by mohla nejen signalizovat hrozící potrat, ale případně mu i zabránit.

Tong se svými kolegy na tuto ideu přišel poté, co zjistil, že u žen, které později potratily, byla hladina MIC 1 o třetinu nižší než u žen, které plod udržely.

Reklama

Související témata:

Související články

"Pilulka po" zabrání zbytečným potratům

Pohotovostní nouzová antikoncepční "pilulka po" může dospívajícím usnadnit začátky sexuálního života, upozorňují lékaři. Považují za potřebné zvyšovat...

Výběr článků

Načítám