Hlavní obsah

Pohled do mikroskopického světa prachu je jen pro otrlé

Novinky, jky

O prachových částicích toho dnes již víme výrazně více než před lety, ale chtělo by se skoro říci, že to byla sladká nevědomost. Podle nejnovější britské studie totiž průměrná postel ukrývá sto tisíc až více než milion roztočů. A zimní měsíce tak mohou být pro alergiky nefalšovaným peklem.

Foto: Profimedia.cz

Roztoče pouhým okem nespatříte.

Článek

V domácím prachu je v průměru více než 2000 odlišných typů mikrobů, a právě v zimě se tento prach na lidském zdraví podepíše nejvíce. Poměrně logicky. Obecně se méně větrá a lidé tráví doma výrazně více času než v létě. A letos se pobyt v domácím prostředí nechtěně znásobil, jako už dlouho ne.

„Prachové částice jsou lehké a snadno se dostanou do ovzduší. Když zapneme topení, proudy vzduchu mohou rozpohybovat výkaly roztočů a alergeny v našem domě. Z tohoto důvodu mnoho alergiků zjišťuje, že se příznaky jejich alergie v zimních měsících zhoršují,“ popisuje Gem McLuckieová, vedoucí mikrobiologická pracovnice společnosti Dyson, která za studií stojí.

Pozor na květiny

Samozřejmě nemůžete ale vyluxovat úplně všechno. Třeba veškerou živou zeleň byste měli pravidelně otírat od prachu vlhkým hadříkem, aby v rostlině lépe probíhala fotosyntéza.

Americký prodejce květin The Sill pak přímo varuje před následným užitím lesku na květiny, který často ucpe mikroskopické póry listů a rostlině znesnadňuje dýchání.

Bydlíte v blízkosti domu, kde topí uhlím? Dýcháte možná stejný vzduch jako v povrchovém dole

Zdraví

Pokud však nějaké místo jako „domov“ prachu a roztočů vyniká, je to bohužel zrovna to, které máte ve své domácnosti pravděpodobně nejraději.

Postel pod mikroskopem

„V posteli strávíme třetinu našeho života. Ve skutečnosti tedy většina z nás pravděpodobně spí v lůžku plném výkalů roztočů, protože jsou roztoči tam, kde obvykle trávíme nejvíce času,“ uvedla McLuckieová s tím, že už studie z roku 2003 zjistila detekovatelný alergen roztočů v postelích u asi 84 % dotazovaných amerických domácností, v Evropě byl nalezen v 68 % domovů.

„Je také běžné najít více roztočů v postelích a lůžkovinách lidí, kteří trpí suchou pokožkou, protože jde o oblíbené jídlo roztočů,“ doplňuje McLuckieová. A jak se tedy prachu a jeho nezvaných živých součástí co nejúčinněji zbavit? Autoři nové studie přišli s následujícími radami.

Foto: Profimedia.cz

Pohled do světa roztočů není nic příjemného.

1. Není vysávání jako vysávání

Volba vhodného přístroje zde hraje zásadní roli. Na trhu jich dnes najdete ohromné množství v různé cenové škále, velikosti a technologiích. Hlavní roli by při výběru měly hrát povrchy, na které budete vysavač využívat, a nezanedbatelným faktorem je také jejich rozloha.

V menším bytě se vám bude samozřejmě hodit jiný přístroj než ve dvoupodlažním domě a stejně tak na vysoké koberce bude efektivnější jiné vybavení než na dlažbu. Čím více výběr přizpůsobíte podmínkám, tím jednodušší a efektivnější vaše práce bude.

Alergie na roztoče může vést až k astmatu

Zdraví

2. Na nastavení záleží

Když už máte správný stroj, věnujte pozornost i vhodnému nastavení. V autě také nejezdíte jednom na dvojku, nebojte se proto využívat režimy, které jsou speciálně nastaveny třeba na silně znečištěné plochy, nebo naopak jen na ekologický výkon při likvidaci okem neviditelných nečistot.

Existují už samozřejmě i pokročilejší přístroje, které potřebnou míru vyhodnotí a nastaví samy, což vám ušetří čas.

Foto: Dyson

Pohled do mikroskopického světa prachu

Nástavec je pak vaše prodloužená ruka. Mnoho lidí vysává celý byt jedním nástavcem, což rozhodně není ideální. Na těžko přístupná místa, schody, čištění matrací nebo úklid chlupů po zvířecím mazlíčkovi se prostě hodí jiná „hlava“ než na větší podlahové plochy pokojů.

Platí zde známé přísloví, že lenoch se nejvíc nadře. Nebuďte proto líní vyměnit nástavec i několikrát během jednoho úklidu, vyplatí se to.

3. Nehrajte na rychlost

Zejména před nejkrásnějšími svátky v roce je velké množství úkolů, a proto se často snažíme nahnat čas.

Rychlým vysátím se sice zbavíte viditelných nečistot, což se hodí třeba před neohlášenou návštěvou, ale pokud chcete vysát i roztoče z koberců, nábytku či matrací, chce to čas.

Alergie se může objevit kdykoli v průběhu života

Zdraví

4. Ideální jsou tři až čtyři tahy

A jsme zase u toho. Přejet hlavicí vysavače po ploše jednou je samozřejmě lepší než vůbec, ideálního čištění ale podle výzkumu docílíte třemi až čtyřmi tahy vysavače po stejném místě.

5. Vysávejte častěji

Čím méně necháte povrchy zašpinit, tím méně času logicky strávíte při jejich čištění. Proto se vyplatí vytáhnout přístroj častěji na kratší dobu, zabráníte tím přílišnému hromadění nečistot.

Častá manipulace s vysavačem je samozřejmě snazší s bezkabelovými přístroji, které se vám nezamotávají okolo nábytku ani nepletou mezi nohy a není nutné neustále přenášet koncovku do nových a nových zásuvek.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak snížit únavu v kanceláři

Celodenní sezení v kanceláři může přinášet celou řadu zdravotních problémů, od bolestí hlavy a zad po chronickou únavu. Jedná se o ochranné signály těla, které...

Výběr článků

Načítám