Hlavní obsah

Podle odborníků antibiotika neustále ztrácejí účinnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem k příliš častému předepisování antibiotik, se neustále zvyšuje odolnost vůči původcům infekcí. Antibiotika se tak nedají použít v situacích, kdy dříve byla běžně používaná a byla dobře účinná pro léčbu různorodých infekcí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hlavním důvodem snížení účinnosti antibiotik je podle odborníků jejich vysoká spotřeba.

Článek

Ztráta účinnosti antibiotik zejména u pacientů léčených kvůli závažným infekcím může vést k selhání terapie.

"Jde zejména o pacienty jednotek intenzivní péče, nemocné po komplikovaných chirurgických výkonech a po transplantacích," uvedl primář antibiotické stanice pražské Nemocnice Na Homolce Vlastimil Jindrák.

Podle něj tak původci infekčních nemocí stále více ohrožují hospitalizované pacienty na celém světě a rostoucí antibiotická rezistence je globální hrozbou. Rezistentními se bakterie stávají, protože se geneticky zvyšuje jejich odolnost vůči lékům.

Bakterie vítězí

"Bakterie produkují látky, které umí antibiotika rozštěpit, zničit jejich účinnost nebo si vytvoří mechanismus zabraňující průniku antibiotika do bakteriální buňky. Vůbec se tak nedostane k cílové struktuře, na kterou má působit," vysvětlil Jindrák.

Bakterie v souboji s člověkem vítězí zejména proto, že jsou nesmírně potentní. "Generační doba bakterie jsou minuty, zatímco generační doba člověka je zhruba dvacet let, takže jsou mnohem přizpůsobivější a mají vůči nám jistou výhodu," prohlásil Jindrák.

Hlavním důvodem snížení účinnosti antibiotik je podle Jindráka jejich vysoká spotřeba. Antibiotika se často předepisují v situacích, kde je nezbytně nepotřebujeme nebo kde nemají dostatečnou schopnost ovlivnit stav pacienta.

Reklama

Související témata:

Související články

Brusinky jsou nejlepší přírodní antibiotika

Mnohá laboratorně připravovaná antibiotika přestávají být účinná. Příroda však nabízí velmi účinný všelék, jímž jsou plody brusnice brusinky. Tyhle bobule...

Pozor na chřipku a její rizika

Přestože onemocnění chřipkou nepatří mezi nejzávažnější choroby, následky přecházení tohoto onemocnění mohou být katastrofické.

Výběr článků

Načítám