Hlavní obsah

Počet Američanů s vysokým tlakem roste

Novinky, Korzo
DALLAS

Počet obyvatel Spojených států, kteří mají vysoký krevní tlak, neustále roste. Číslo takto postižených osob za posledních deset let natolik vzrostlo, že civilizační chorobou trpí již každý třetí Američan.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Nová publikace Stopy textilních magnátů v Brně

Článek

Ještě na počátku devadesátých letech přišel k lékaři s vysokým krevním tlakem každý pátý Američan, před dvaceti lety bylo počet osob s hypertenzí ještě nižší.

"Není to žádné překvapení, protože si již více než deset let všímáme, že Američané tloustnou. A s tím souvisí samozřejmě i vzrůst krevního tlaku," konstatovali epidemiologové z Wake Forest Univerzity v Severní Karolíně. Obézních lidí přitom začalo pomalu přibývat již na konci osmdesátých let minulého století.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Máte vysoký krevní tlak?

Nárůst počtu případů pacientů s hypertenzí je způsoben nejen tím, že lidé se západním stylem života a stravování tloustnou, ale zároveň se proporcionálně zvyšuje také počet starých lidí. Západ podle odborníků stárne a tloustne.

Lékaři se přitom neustále snaží na rizika spojená s vysokým tlakem upozorňovat. Hypertenze totiž souvisí především s rizikem mrtvice či srdečního infarktu. Lidé by proto měli dbát na zdravou stravu, omezit příjem tuků a cukrů a více se pohybovat.

Anketa

Máte vysoký krevní tlak?
Ano
60,7 %
Ne
34 %
Nevím
5,3 %
Celkem hlasovalo 262 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Melatonin napomáhá v boji s hypertenzí

Američtí a nizozemští vědci objevili účinný lék, který snížuje krevní tlak v noci. Tímto zázrakem je přirozeně produkovaný hormon melatonin, který v těle...

Výběr článků

Načítám