Hlavní obsah

Po transplantaci ledviny nesměla mít děti. Dnes má dvě

Právo, Václav Pergl

Osud si s Alenou Dostálíkovou z Teplic zahrál ruletu. V pěti letech utrpěla po havárii těžký úraz a dlouho se nepřišlo na to, že má nemocnou ledvinu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pacientka s transplantací ledvin Alena Dostálíková a MUDr. Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM

Článek

Když v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v roce 1968 jako čtrnáctá v pořadí podstoupila transplantaci ledviny, kterou jí tehdy daroval její tatínek, byla šťastná. Ale vzápětí přišel tvrdý ortel lékařů: nesmíte mít děti.

„Já to nevzdala. I přes nesouhlas lékařů jsem nakonec porodila dvě zdravé děti. Když jsem tenkrát v transplantačním centru s lékaři nesouhlasila, slíbili, že mi poskytnou veškerou péči, ale nezodpovídají za můj zdravotní stav. No a 3. ledna 1975 se mi narodil zdravý kluk. Dnes je mu 41 a má ještě sestřičku Terezu, která je o tři roky mladší,“ řekla Právu paní Dostálíková.

Evropský primát

Matěj, jak se její syn jmenuje, byl v Evropě historicky vůbec první dítě narozené matce po transplantaci a dvacáté šesté na světě.

„Oba se narodili bez problémů. Donošení. Chodila jsem do práce, vedla úplně běžný život. Vždycky jsem žila naplno,“ tvrdí Dostálíková.

První ledvina fungovala ženě 29 let. Pak začala selhávat a ona musela podstoupit v dubnu 1998 druhou transplantaci ledviny. Pár let bylo všechno v pořádku, ale i tato ledvina začala selhávat a tak v květnu 2006 podstoupila třetí transplantaci.

„Snad už mám pokoj. Od té doby se mi daří dobře a dnes jsem babička na plný úvazek,“ pochvaluje si Dostálíková.

Prodloužili život 5084 pacientům

Těhotenství po transplantaci ledviny nyní již není žádnou výjimkou, pokud mají ženy v době otěhotnění výbornou funkci štěpu.

Za padesát let od zahájení transplantačního programu ledvin v IKEM jich tamní lékaři transplantovali 5778. Prodloužili tak život 5084 pacientům. První transplantace ledviny v tehdejším Československu proběhla 21. března 1966, kdy tenkrát 24letý Karel Pavlík dostal ledvinu od své matky.

V současné době je tento program naprosto běžný a Česko v něm v Evropě vyniká. Průměrně v IKEM transplantují ledvinu pěti pacientům týdně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám