Hlavní obsah

Plastika vyřeší trápení se zarůstajícím nehtem

Novinky, Vlastimil Víšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Potížemi se zarůstajícími nehty trpí asi deset procent populace. Jsou to zejména mladí lidé a děti. Ačkoliv může být postižen kterýkoli nehet na rukách i nohách, nejčastěji se problém objevuje na palcích u nohou.

Foto: archiv nemocnice

Moderní operační stůl bude využíván pro operace dospělých i dětských pacientů ze Šternberku a okolí.

Článek

Potíže vznikají proto, že nehet je velmi široký a tlačí po stranách na sousedící kožní valy. Nejprve vznikne otlak, pak může dojít k povrchovému poranění a postižené místo se také může infikovat. Oblast je pak bolestivá, zarudlá a oteklá. V nejhorším případě se utvoří hnisavé ložisko a mokvající změny na kůži. V tomto stadiu již nemůžeme očekávat, že se postižené místo zhojí samo, a musíme vyhledat lékaře.

Nejdříve zklidnit zánět

Léčba tohoto nepříjemného stavu spočívá ve zklidnění zánětu. V místním znecitlivění se odstřihne část nehtu, vyčistí se hnisavé ložisko a obvykle do deseti dnů je po potížích. Jejich příčina, široký nehet tlačící na postranní kožní val, tím však odstraněna není. Pokud se tento stav opakuje, pak je nutné vyčkat až se zánět zklidní a nechat si udělat plastiku nehtového lůžka. Ta problém vyřeší jednou provždy.

Zákrok se provádí v místním znecitlivění. Nehet se na postižené straně asi o 1 až 2 milimetry zúží. Operace odstraní postranní proužek nehtové zárodečné hmoty, kousek nehtu a část přilehlého kožního valu. Pacient musí počítat s tím, že bude ob den chodit na převaz, a že stehy mu odstraní až po dvou týdnech. Plné zátěži může nohu ale vystavit až po 4 týdnech.

Nejčastější příčina

Nejčastěji je na vině nošení nevhodné obuvi, která není vzdušná a především ze stran stlačuje prsty (např. brusle, úzké polobotky apod.). Na vznik obtíží má často také vliv dědičná dispozice.

Pokud objevíme projevy lehkého zánětu (bolestivost, zarudnutí, mírný otok), pomáhá přikládání tampónů s dezinfekčním roztokem, nejlépe Jodisolem, na postižená místa alespoň dvakrát denně po dobu 15 minut. Při stupňujících se potížích je nezbytné vyhledat chirurgické ošetření.

Riziko obtíží snížíme nošením volnější obuvi a také stříháním nehtů především na dolních končetinách rovně.

Reklama

Související témata:

Související články

Aby nehty nezarůstaly a nebolely

Sekretářka měla strach. Bála se, že jí chirurg zase strhne nehet, který jí zarostl do kůže. Kvůli tomu měla na palci u nohy pořádný zánět. Hnisal a bolel...

Výběr článků

Načítám