Hlavní obsah

Pět tipů, jak si užít každou dovolenou naplno

Novinky, Linda Humlová

Co znamená, když město zeje prázdnotou a vy si v hromadné dopravě konečně sednete? Čas dovolených je tu. Ať vás ta vaše čeká již za pár dní, nebo třeba týdnů, poradíme vám, jak z ní vytěžit maximum. První krok zní mobily pryč!

Foto: Profimedia.cz

Užijte si dovolenou podle svého gusta.

Článek

Vracíte se z dovolené neodpočatí, nebo je pro vás dokonce stresovou záležitostí? Udělejte tomu přítrž a začněte se řídit naším seznamem.

1. Vypněte si telefon a buďte offline

Možná vám připadá, že se bez svého telefonu neobejdete. Opak je pravdou, bez něj vám bude lépe.

Mobil má značný vliv na vaši náladu. Prohlížením negativních zpráv, sledováním celebrit nebo vašich kamarádů na Facebooku jí nijak nepřidáte. Naučte se dovolenou trávit maximálně s fotoaparátem v ruce, který zachytí ty nejkrásnější vzpomínky, a telefony zapněte až při odjezdu. Uvidíte, že tato malá „pauza” vám pomůže se lépe odreagovat a nebudete ve stresu.

 2. Odpočiňte si

Ať už upřednostňujete pasivní nebo aktivní odpočinek, ujistěte se, že tvoří hlavní náplň vaší dovolené. Vaše tělo i mysl potřebují na pár dní vypnout, proto zapomeňte, že strávíte dovolenou „pulírováním” vašeho domova. Neumytá okna nebo vytřídění šatníku zkrátka počká.

3. Přečtěte alespoň jednu knížku

Tenká, tlustá, naučná nebo brak, je to jedno. Přečtěte si alespoň jednu knížku, která vás spolehlivě vytrhne z reality. Uvidíte, že zatímco budete sledovat osudy hlavních postav, váš mozek bude třídit myšlenky a starosti, které vás třeba i v koutku duše trápí. Tím se vám utřídí mysl, vyčistí hlava a řešení problémů bude o to jednodušší.

4. Zažijte něco nového

Je jedno, jestli plánujete podniknout velkou cestu napříč několika časovými pásmy, nebo se chystáte strávit týden dovolené na Šumavě. Důležité je každou svou cestu obohatit novým zážitkem. Vyzkoušet můžete například soukromou lekci jógy v džungli, navštívit malé muzeum v okolí vaší chaty, na které nikdy nezbyl čas. Nápadům se meze nekladou.

5. Okuste místní kulturu

Pokud se chystáte do země, kde jste ještě nebyli, nezůstaňte jen u ležení na pláži a popíjení drinků alkoholu z dovozu. Zjistěte si o dané destinaci co nejvíce a okuste místní kulturu alespoň ve směru, který je vám blízký.

Příkladem může být místní gastronomie, masáž, návštěva historických památek, výšlap na horu s výhledem na celou krajinu, kulturní zážitek nebo třeba objevování podvodního světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám