Hlavní obsah

Pět bylin pro harmonizaci krvetvorby

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krev je podstatná pro činnost celého organismu. Její složky můžeme příznivě ovlivnit některými bylinkami. Zjednodušeně se dá říct, že při nízkém počtu bílých krvinek je organismus náchylný k infekcím, při nedostatku červených krvinek se zase cítíme unaveně až apaticky. Při úbytku krevních destiček se nám po těle objevují modřiny, červené skvrnky nebo krvácíme z nosu. Všechny tyto problémy bezpečně odhalí krevní obraz. Byliny pak podpoří léčbu. A mohou působit i preventivně.

Foto: Profimedia.cz

Ženšen

Článek
Tamaryšek
Stimuluje tvorbu červených krvinek
Jedná se také o velmi silný adaptogen, který se dobře přizpůsobuje lidskému organismu. Má velmi příznivý vliv na obnovu krevních destiček a červených krvinek, zlepšuje chudokrevnost. Pupeny tohoto krásného keře s růžovými květy napomáhají metabolismu železa. Často se jeho užívání doporučuje pro zlepšení srážlivosti krve.
Vinná réva
Udržuje správný poměr bílých krvinek
Réva je vhodná při chudokrevnosti, způsob jejího užívání je skutečně široký. Účinky mají listy, plody, ale i samotná zrníčka – tuk v nich obsažený snižuje cholesterol. Čerstvé listy můžeme přidávat do salátů. Dvě deci dobrého bílého vína denně jsou ozdravné.
Nejvhodnější je užívání tinktury, kdy jsou účinky vinné révy nejkoncentrovanější.
Můžeme si připravit i víno podle abatyše Hildegardy – svaříme deci dobrého bílého vína, nejlépe odrůdy ryzlink, ve chvíli varu ho vlijeme do stejného množství studené pitné vody a ihned po doušcích popíjíme. Kromě ozdravných účinků má prý působit proti hněvu, smutku a zasmušilosti. Nezbývá než vyzkoušet.
Dangšen
Název ženšen chudých mluví za vše
Je známý také pod názvem pazvonek chloupkatý a dá se pěstovat v našich podmínkách. Využívá se hlavně kořen, ale účinné, i když ve slabší míře, jsou i listy, ze kterých si můžeme připravit lahodný čaj. Kořen se většinou užívá formou tinktury. Působí na krvetvorbu, ovlivňuje množství bílých i červených krvinek a vyrovnává nízký krevní tlak. Spolehlivě odstraňuje problémy se studenými končetinami, protože je prokrví. Zlepšuje paměť a posiluje imunitní systém.
Ženšen pravý
Jeden z nejsilnějších prostředků pro odolnost organismu
O síle a komplexních účincích ženšenu na lidské tělo vypovídá lidový název této rostliny – všehoj léčivý. Ostatně kořen při troše obrazotvornosti často znázorňuje lidskou postavu a obsahuje pro tělo několik desítek prospěšných látek.
Účinky
Dá se říct, že pozitivně ovlivňuje kritéria krve, včetně tlaku, hladiny cukru a inzulínu. Má tu vlastnost, že dokáže snížit nebo zvýšit hodnoty tak, aby došlo k obnově homeostázy – tedy schopnosti udržovat stabilní vnitřní prostředí v organismu.
Podle okolností tedy reguluje srážlivost krve, upravuje množství červených a bílých krvinek tak, aby vznikla žádaná rovnováha.
Ženšen posiluje celkově organismus a pomáhá mu vyrovnat se s dlouhodobým psychickým i jiným zatížením, proto se využívá po léčbě chemoterapií. Odstraňuje z těla stres, depresi a zlepšuje soustředění a paměť a vůbec pomáhá s civilizačními nemocemi. Účinky kořene jsou přímo úměrné jeho stáří v době sklizně. Nejkoncentrovanější sílu mají až šestileté kořeny, ty mladší mají účinky mnohem slabší. Platí, že se nemá sbírat dříve než čtvrtým rokem. Jinak se ženšen v přírodě dožívá padesáti až sta let…
Rhemanie lepkavá
Odborník na kostní dřeň
Sušený kořen rhemanie lepkavé pomáhá čistit krev, udržuje žádoucí hladinu krevního cukru a hlavně optimalizuje a podporuje tvorbu kostní dřeně. Nejlepší využití je formou tinktury, ale dá se připravit i odvar, kdy jednu polévkovou lžíci mletého kořene vsypeme do čtvrt litru vody a asi půl hodiny vaříme. Popíjíme vlažné, nejlépe jednou denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Na rýmu a kašel s bylinami

Při nemocech z nachlazení je nejlepší zalézt do postele, dodávat tělu dostatek tekutin a vitamínu C. V počátcích onemocnění nám skvěle poslouží bylinkové čaje,...

Rozmarýna zahřeje i povzbudí

Rozmarýn lékařský nebo také rozmarýna voní nepřehlédnutelně a tak trochu po kostelním kadidle. Zdraví prospěšný stálezelený keř má svoji domovinu ve...

Několik způsobů, jak zlepšit stav dásní

Zuby si určitě přejeme mít své vlastní po celý život. Každý stomatolog přitom potvrdí, že alfou a omegou je prevence. Byliny nabízejí jeden ze způsobů, jak...

Výběr článků

Načítám