Hlavní obsah

Osvědčené recepty, jak se zbavit bradavic

Novinky, das

K napadení organismu bradavicemi stačí i miniaturní oděrka či oslabená imunita, která zaviní vzplanutí infekce a růst bradavic. Nejčastěji se tak děje v létě, jelikož se viry nejlépe šíří v teplém a vlhkém prostředí. Podívejte se s námi na osvědčené tipy, jak se jich zbavit i bez nutnosti návštěvy u lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Na ploskách nohou se objevují tzv. plantární bradavice.

Článek

Nejběžnějším typem bradavic jsou tzv. verrucae vulgares – tvrdé, vystupující, ploché uzlíčky, které postupem času rohovatí a vyskytují se především na rukou, okolo nehtů, na prstech nebo pod nehty, kolenech a loktech. Růst mohou jednotlivě nebo i v celých skupinkách, mohou svědět a vyvolávat nepříjemné pocity, většinou však nejsou bolestivé.

Na ploskách nohou se objevují tzv. plantární bradavice, které se vlivem tělesné hmotnosti zanořují do hloubky zrohovatělé kůže, takže mohou při chůzi bolet.

Někdy bradavice ustoupí samy, jindy je nutné problém začít řešit. Tentokrát se zaměříme na osvědčené recepty našich babiček a tipy z přírodního léčitelství.

Vlaštovičník

Vlaštovičník je planá bylina, která se běžně vyskytuje v odlehlých koutech zahrady. Když ji utrhnete, začne z ní vytékat žlutá šťáva, kterou by se bradavice měly pravidelně potírat, dokud bradavice neztmavne a sama se nevyloupne. Běžně se tak děje po týdnu potírání.

Šťáva z pampelišky

Podobně jako z vlaštovičníku se dá použít také šťáva z pampelišky.

Česnek

Rozpulte stroužek čerstvého kvalitního (českého) česneku, který má opravdu sílu a přiložte ho na bradavici. Přelepte ho náplastí a nechte minimálně dvě hodiny působit. Je možné, že během té doby bude bradavice pálit, ale tak to má být. Bradavice by měla během několika dní sama odpadnout. Účinek česneku můžete zesílit, pokud jej naložíte na 2-3 dny do octa a posléze přiložíte na bradavici.

Banánová slupka

Na bradavici můžete také přikládat slupku z banánu. Stačí kousek, který snadno přelepíte náplastí a necháte působit. Každý den slupku vyměňte a za týden až dva bradavice zčerná a vyloupne se.

Tee Tree olej

Tee tree olej je antibakteriální. Nakapejte ho na kousek vaty, tu přiložte na bradavici, zalepte a nechte působit. Po cca 8 hodinách vatu vyměňte. Po týdnu by bradavice měla zmizet.

Propolis smíchaný s medem

Přikládejte na bradavici, nechte působit. Po několika hodinách vyměňte a opakujte, dokud bradavice nevypadne.

Ananas

Čerstvý ananas nakrájejte na kousky a přikládejte na bradavici. Nechte minimálně 2 hodiny působit a opakujte cca pět dní, dokud bradavice nezmizí.

Citrón nebo jablečný ocet

Přiložte na bradavici kousek citrónu, přelepte a nechte působit, dokud citrón nevyschne. Opakujte, dokud se bradavice nevyloupne. Jablečný ocet funguje podobně. Nalijte trochu octa na vatu, přiložte na bradavici a nechejte působit.

Mořská sůl

V litru vody rozmíchejte cca 20 g soli a v této koupeli pak namáčejte místa s bradavicí. Každý den opakujte.

Ricinový olej

Vmasírujete na bradavici, a to 2-3krát denně.  Bradavice se bude postupně zjemňovat, nakonec cca do týdne zcela zmizí.

Tinktura z echinacey

Preventivně působí na posílení imunity nebo se kape přímo na bradavice.

Přeslička rolní či hlíva ústřičná

Pokud se vám tvoří bradavice opakovaně, pak vyzkoušejte buď prášek z přesličky rolní či hlívu ústřičnou. Obojí se konzumuje denně. Pokud nemají prášek v bylinkářství, stačí sušenou přesličku podrtit v hmoždíři nebo pomlít v mlýnku na koření.

Výbornou zkušenost mají lidé i s hlívou ústřičnou, která posiluje imunitu a zároveň funguje jako velmi účinné přírodní antivirotikum.

Antibakteriální mýdlo

Pokuste se, aby se mýdlo k bradavici dostalo co nejhlouběji. Po pár dnech bradavice oslabí, začnou se stahovat a zmenšovat. Vypadnout by měly do tří týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám