Hlavní obsah

Operace nosu může změnit výraz obličeje

Novinky, zun

Nos je jednoznačnou dominantou obličeje. Také díky němu je naše tvář snáz zapamatovatelná. Někdo má nos jako knoflíček, jiný pršák, nebo skobu. Jeden ho má tenký, druhý širší. Našlo by se ještě mnoho různých přirovnání. Hodně lidí ale se svou obličejovou dominantou není smířeno a volí operativní změnu.

Foto: Profimedia.cz

Ne každý je se svým nosem spokojen.

Článek

Zásadnější změna tvaru, nebo velikosti nosu s sebou nese také změnu výrazu a celkového vzhledu obličeje. To by měl mít určitě každý, kdo se pro operativní změnu rozhodne, na paměti. Při jemné úpravě se o žádnou velkou změnu nejedná. Spíše nám může připadat, že se obličej projasnil, nebo zjemnil. Ať tak či tak, je dobré si uvědomit, že estetická úprava nosu je nejnáročnější plastickou operací, vyžadující zkušeného operatéra.

„Operaci nosu považuji za nejnáročnější a nejdelikátnější výkon v estetické chirurgii. I když jsou vypracované základní operační postupy rhinoplastiky (operace nosu), každý nos je jiný, a proto žádné dva nosy nelze operovat identickým způsobem,“ konstatuje Jaroslav Hirňák z Perfect Clinic.

Podle lékaře musí být plastický chirurg natolik předvídavý a zkušený, aby byl schopný řešit různé komplikace během zákroku. Například pokud uvolňuje při operaci celou kostru nosu, může dojít k nežádoucímu vylomení mimo plánovanou linii, anebo při snášení hrbolu na nose zase k vylomení většího kostěného bloku.

Operace nosu ale není rychlá záležitost. Nos totiž po operaci ještě tzv. „pracuje“ rok i déle. „Po celou tuto dobu může dojít k nepříznivým změnám, které si někdy vyžádají i další operaci,“ upozorňuje lékař a vysvětluje, že „mohou dlouho přetrvávat otoky, může dojít k nepříznivému hojení jak na hřbetu nosu - při snesení hrbolu může výraznější jizva způsobit nárůst nového hrbolu, tak i v oblasti měkkých tkání nosu - například deformace a vychýlení hrotu“.

Co chtějí lidé nejčastěji opravit

Nejčastěji lidé žádají o zmenšení hrbolu, úpravu tzv. bambulovitého nosu, nebo celkové zmenšení a zjemnění nosu. Ale nejen z estetických důvodů se lidé podrobují operacím.

Mnoho lidí k lékaři dovedou zdravotní důvody. Častým problémem je ztížené dýchání nosem kvůli vybočené nosní přepážce. Tato deformita bývá růstová či poúrazová a operaci provádějí rhinochirurgové obvykle na ORL pracovištích. S odstupem od zdravotní operace je pak možné ještě provést estetický zákrok.

Kdy je operace nosu možná

Rhinoplastiku je možné provádět až po ukončení vývoje a růstu nosu, tj. po 18. roce života. Zároveň ne později než zhruba ve 35 letech věku s ohledem na stárnutí kůže. „Vlivem civilizačních neduhů, jako je kouření, alkohol a nedostatek spánku je kůže poškozována stále více, což není pro radikálnější výkony ve vyšším věku vhodné. Jakýkoliv zásah na nose totiž znamená změnu jeho tvaru a po všech zužujících, zkracujících nebo odstraňujících zásazích zůstává kůže v relativním přebytku. A jenom zdravá, mladá a přiměřeně hrubá kůže má zachovalou elasticitu a retrakční schopnost přizpůsobit se novému objemu, novému tvaru nosu,“ říká Jaroslav Hirňák.

Podle MUDr. Jana Měšťáka z kliniky Esthée se operace kosmetických vad nosu nemohou a ani nesmějí řídit šablonou. Protože se každý nos liší svým tvarem a velikostí, musí být provedena pečlivá předoperační rozvaha a zvolen optimální operační postup. Podmínkou k operaci je dobrý celkový stav pacienta. I když to není nutnou podmínkou, neměly by být operovány ženy v době menstruace, protože rány by mohly více krvácet.

Operováni nemohou být lidé s rýmou, zánětem nosní sliznice, vedlejších nosních dutin, dýchacích, nebo slzných cest. Také lidé, kteří mají silnou a mastnou pórovatou kůži, nebo naopak příliš tenkou a suchou kůži, nemají rhinoplastiku jistou. Je toho více, co může zhatit touhu po operaci nosu, vše je nutné prodiskutovat s odborníkem.

Metodu HLH používá k plastickým operacím měkkých i tvrdých tkání klinika estetické medicíny Asklepion. Jedná se o šetrnou plastiku nosu, jejíž velkou výhodou je především minimální zjizvení. Eliminují se tak i případné problémy s dýcháním.

Nový nos častěji chtějí ženy

Operativní úpravu nosu více vyhledávají ženy, což je patrné i při pohledu na seznam celebrit, které ji podstoupily. Ale najdou se i muži, kteří chtějí svůj nos opravit. Nepřehlédnutelný byl král popu Michael Jackson, kterému svého času špička nového nosu odpadla.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson v dětském věku.

Foto: Profimedia.cz

Michael Jackson po mnoha plastických operacích, včetně úpravy nosu.

Předělané nosy mají např. i hvězdné herečky Scarlett Johanssonová, Jennifer Anistonová nebo zpěvačka Jennifer Lopezová. U nás se plastickou úpravou nosu netají zpěvačky Leona Machálková a Monika Absolonová.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

IKEM loni transplantoval padesát srdcí

Česko zaznamelo druhý nejvyšší počet transplantací srdce v historii. V loňském roce Transplantační centrum Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM)...

Výběr článků

Načítám