Hlavní obsah

Olivy a ryby nemají konkurenci

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olivy jsou prastarým darem přírody, nezřídka považovaným za všelék, který člověku pomáhá od kolébky po celý život. Důvod je jasný - vysoký obsah vitamínu E a přírodních antioxidantů. Neslábnoucí chválu sklízejí tyto plody především ve formě oleje, ze kterého získáme cenných látek mnohem více než z oliv nakládaných.

Foto: Zdroj Krasjský úřad MSK

Moravskoslezská vědecká knihovna Černá kostka ožije. Vizualizace architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře.

Článek

Bylo prokázáno, že v zemích s vysokou spotřebou olivového oleje je výskyt civilizačních chorob mnohem menší než jinde. Připomeňme si ještě, že oleji z prvního lisu se říká extra virgin neboli extra panenský, z druhého jenom virgin (panenský) a z dalšího brabancový.  

Hlasujte v anketě pod článkem:
Používáte olivový olej?

Všestranné užití

Kdo se chce dožít vysokého věku, neměl by na olivový olej zapomínat, a to nejen v jídelníčku. Nedostižný je rovněž v péči o pleť a vlasy. Můžeme jej používat přímo nebo v maskách, zábalech i do koupele, popřípadě jako součást různých kosmetických výrobků včetně mýdel. Jistě není bez zajímavosti, že čistému olivovému mýdlu se připisují ke cti úspěchy v prevenci proti padání vlasů nebo dokonce plešatění.

Jinou vzácností, kterou svému organismu zpravidla neposkytujeme v dostatečné míře, je rybí tuk bohatý na mastné kyseliny EPA, snižující hladinu krevního cholesterolu a tím i riziko cévních a srdečních chorob.

Pomůže i při depresi

Málo se však hovoří o tom, že mohou být užitečné rovněž při léčení různých duševních poruch, mezi něž patří i depresivní stavy, jež v současné populaci rozhodně nejsou výjimečné. Protože rybí maso představuje také bohatý zdroj vitamínů A, D a jódu, je žádoucí, aby se na našem stole objevilo minimálně jednou týdně. Pokud má snad někdo vůči němu skutečně nepřekonatelné výhrady, měl by se zajímat o rybí tuk zpracovaný farmaceuticky.

Pomáhá i v situacích, kdy to laik možná vůbec nečeká: při revmatických potížích, artritidě, ekzémech, neplodnosti a pravděpodobně také při některých druzích rakoviny, třeba prsu, střev či slinivky břišní. Je prostě nezbytnou a přitom tak snadno dostupnou součástí vyvážené stravy, bez které zdraví dříve či později, začne chátrat.

Anketa

Používáte olivový olej?
Pravidelně
69,3 %
Výjimečně
25,4 %
Nikdy
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1150 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci radí: Zbavte se fritovacích hrnců

Španělský vědecký tým nedávno zkoumal vliv olejů na zvyšování krevního tlaku. Závěry byly více než jednoznačné. Oleje používané k fritování jsou naprosto...

Výběr článků

Načítám