Hlavní obsah

Odpolední zdřímnutí je lákavé, ale škodí zdraví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo se v dnešní uspěchané době vyspí v noci natolik dostatečně, aby nebyl přes den unavený. Když se pak naskytne jakákoli příležitost, mnozí lidé si rádi „schrupnou” i přes den, například po obědě. Podle posledních studií to ale není příliš dobrý nápad, a to kvůli zdravotním rizikům.

Foto: Profimedia.cz

Odpolední zdřímnutí je lákavé, odborníci ho však příliš nedoporučují.

Článek

Co se týče odpočinku „navíc“ během dne, nejsou všichni odborníci stejného názoru. Na jednu stranu je takový relax prý přínosný, protože dokáže nastartovat unavený mozek, podle některých studií snižuje i riziko infarktu či mrtvice.

Proti tomu se ale stále častěji objevují opačné názory. Odpočinek jako takový je možná přínosný, ale pouze 30 minut. Delší doba už začíná škodit lidskému organismu, uvádí server Daily Telegraph.

Vysoký krevní tlak a diabetes 

Odpůrci odpoledního rozjímání se opírají o výsledky poslední studie, které se zúčastnilo přes 27 tisíc lidí starších 45 let (byl u nich v prvotním stadiu zjišťován aktuální zdravotní stav, případně stadium určitých obtíží). Nejvíce jim vadí fakt, že časté odpočívání přes den zhoršuje krevní tlak, u některých jedinců také může vést k rozvoji diabetu druhého typu.

U 40 % lidí, kteří pravidelně odpočívali, byl mnohem častěji naměřen vysoký krevní tlak. Ve spojení s tím byla zjištěna také vyšší hladina cholesterolu (24 %).

U jedinců, kteří přes den neodpočívali, trápil vyšší krevní tlak 30 % dotázaných. Devatenáct procent pak mělo vyšší hladinu cholesterolu.

Vědci z čínské univerzity Huazhongu tak uzavřeli studii s výsledkem, že maximálně půlhodinka spánku přes den, případně žádný takový odpočinek, kladně reguluje výskyt diabetu druhého typu. A to o to více, pokud jedince trápí nějaké zdravotní potíže (spojené například s nevyhovující životosprávou či nedostatkem pohybu).

K tomu ještě dokládají, že u některých citlivějších jedinců může vlivem odpoledního zdřímnutí dojít k narušení klasického biorytmu, což může ve výsledku znamenat i větší stresovou zátěž pro organismus.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si zajistit klidné usínání

Máte problémy se spánkem? Nemůžete usnout, i když jste po celém dni vyčerpaní? Nebo se naopak vzbudíte brzy ráno a už nemůžete dál spát? Podobnými problémy...

Nedostatek spánku oslabuje imunitu

Podle nového britského průzkumu může dlouhodobý nedostatek spánku velice negativně ovlivnit zdraví člověka a jeho tělesné funkce. Problém může nastat zejména...

Sluneční svit může zlepšit spánek

Američtí vědci se zaměřili na noční spánek a našli zdánlivě jednoduchý recept na některé jeho poruchy a zdravotní následky – více slunečního svitu a méně...

Výběr článků

Načítám