Hlavní obsah

Nové řešení při léčbě rakoviny tlustého střeva

Novinky, bok

V léčbě různých druhů rakoviny lékaři stále nacházejí nová možná řešení, jak se se zhoubnými nádory co nejlépe vypořádat, nebo alespoň šíření zákeřné nemoci co nejvíce zpomalit. Mezi nové potenciální pomocníky by se mohlo zařadit i kari.

Foto: Profimedia.cz

Kurkumin je známý nejen pro své antioxidační účinky, mohl by být i důležitou složkou při léčbě rakoviny tlustého střeva.

Článek

Lékaři v současné době testují chemické látky obsažené v kari, které jsou považovány za možné účinné "zabijáky" nádorů tlustého střeva u pacientů.

Nejdůležitější látkou je kurkumin (kurkumová žluť), který se bohatě využívá jako potravinové barvivo, mimo jiné je také v řadě případů spojován se zdravotními výhodami - barviva tvořící kurkumin mají antioxidační účinky.

Již dřívější studie prokázaly, že kurkumin dokáže porazit rakovinné buňky uměle vytvořené v laboratoři, kladné výsledky byly zaznamenány také u léčby cévní mozkové příhody či demence, citoval server BBC.

Kurkumin jako součást chemoterapie

V nemocnici v Leicesteru v současné době provádějí nové podávání kurkuminu, a to v rámci podávání léků během chemoterapie. Ve Velké Británii je rakovina tlustého střeva ročně diagnostikována u 40 000 lidí.

Když se nemoc v těle příliš rozšíří, je pacientům běžně podávána směs tří chemoterapických léků, u poloviny z nich ale nedochází k žádné reakci. U pečlivě vybraných 40 pacientů léčících se v Royal Infirmary and Leicester General Hospital nyní budou lékaři zkoumat efekty a projevy při podávání kurkuminu formou prášků, které budou dostávat sedm dní před standardním započetím chemoterapie.

"Jakmile se jednou rakovina tlustého střeva rozšíří, je léčba velmi náročná, hlavně také proto, že vedlejší účinky chemoterapie mohou významně ovlivnit, jak dlouho bude u pacienta léčba trvat," uvedl profesor William Steward, vedoucí studie.

"Vyhlídka toho, že by kurkumin mohl zvýšit citlivost nádorových buněk k chemoterapii, je velmi nadějná. Znamenalo by to možnost podávat pacientům nižší dávky léků, čímž by se zmenšilo i riziko vedlejších účinků," dodal.

"Je jasné, že testování je teprve v rané fázi, využití rostlinných látek při léčbě rakoviny nicméně dává velkou naději do budoucna na vývoj nových léků na tuto zákeřnou nemoc," uzavřel Steward.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám