Hlavní obsah

Nová vakcína proti pneumokoku chrání i před záněty středního ucha

Právo, Václav Pergl

Nová vakcína proti pneumokoku, kterou schválila Evropská léková agentura pro použití ve všech členských státech Evropské unie včetně České republiky, chrání proti invazivním pneumokokovým onemocněním a zánětům středního ucha. To je zvlášť významné u kojenců a dětí od šesti týdnů do dvou let.

Foto: Profimedia.cz

Děti očkované proti spalničkám častěji trpí alergií.

Článek

„Nová vakcína chrání proti deseti sérotypům, které způsobují až devadesát procent invazivních pneumokokových onemocnění u malých dětí.

Tím, že zároveň chrání i proti zánětu středního ucha, které je jedním z nejběžnějších dětských onemocnění, dává velkou šanci významně chránit děti. Pneumokok může být pro dítě i smrtelný,“ řekl profesor Roman Prymula, předseda České vakcionologické společnosti.

Přední český pediatr docent Ivan Novák tvrdí, že očkování má velký význam, když se začne do šesti měsíců věku dítěte.

Následky dětí, které přežijí pneumokokovou infekci, jsou totiž velmi rozsáhlé, je to například hluchota a záchvaty. „Kdyby tato vakcína byla dřív, zabránilo by se deseti úmrtím dětí na tyto infekce,“ řekl Právu.

Vláda schválila, že očkování proti pneumokoku bude sice dobrovolné, ale hrazeno bude z veřejného zdravotního pojištění, což znamená, že rodiče nebudou za vakcínu platit.

Tento návrh ale ještě nevstoupil v platnost, protože ho musí schválit poslanci, senátoři a podepsat prezident. Než se tak stane, jedna dávka vakcíny stojí 1640 korun a jsou zapotřebí dávky čtyři.

Reklama

Související články

Až 15 procent klíšťat je letos nakažených

Státní zdravotní ústav oznámil, že ze vzorku letos sebraných klíšťat je zhruba 15 procent nakažených. Lidé by si proto na ně měli dávat pozor, zejména...

Výběr článků

Načítám