Hlavní obsah

Nosní polypy trápí alergiky, objevit se mohou ale i u závažnějších chorob

Novinky, das

Špatně se vám dýchá nosem a přitom rýmu nemáte? Pak za vaším problémem mohou stát tzv. nosní polypy, neboli výrůstky zbytnělé sliznice dutiny nosní nebo vedlejších dutin nosních. Toto onemocnění postihuje 4 % populace a jeho přesné příčiny nejsou doposud plně známy. Objevují se však velmi často v souvislosti s alergií, ale mohou být známkou i nádorového onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Polypy se tvoří zejména alergikům, kteří prodělali vleklý zánět související s astmatem či alergií na pyly nebo kyselinu acetylsalicylovou.

Článek

Výrůstky uvnitř nosu mohou být nějakou dobu zcela bezpříznakové, potrápí však v okamžiku, kdy svým růstem ucpou vývod vedlejších nosních dutin nebo nosní průduchy. Nemocný je pak nucen dýchat ústy, což je nepříjemné zejména ve společnosti a po spánku, kdy se dotyčný probouzí s vysušenými ústy.

Někdy nemocného trápí i bolesti hlavy, pocity tlaku v obličeji, ztráta čichu a chuti či chronická rýma.

Polypy velmi často provází alergie

Polypy se tvoří zejména alergikům, kteří prodělali vleklý zánět související s astmatem či alergií na pyly či kyselinu acetylsalicylovou.

"Výskyt nosních polypů u dětí budí v lékařích podezření i na vážnější onemocnění, například na cystickou fibrózu či takzvanou primární ciliární dyskinezi (syndrom nepohyblivých řasinek). Obě tyto jednotky se během života nemocného projevují postižením i dalších orgánů a mohou být příčinou velmi vážných zdravotních problémů," upozorňují odborníci ze serveru Bez-alergie.cz

Odhalení onemocnění

Že se jedná o polypy, zjistí lékař velmi snadno, během obyčejné prohlídky nosu pomocí nosního zrcátka. Polypy jsou totiž velmi dobře viditelné. K upřesnění diagnózy pak lékaři obvykle využívají i vyšetření nosu speciální zvětšovací optikou. Někdy polypy odhalí i rentgen dutin. Naprosto detailně, včetně drobných polypózních útvarků v čichových sklípcích pak potvrdí vyšetření CT (výpočetní tomografie).

Léčba se obvykle neobejde bez chirurgického zákroku

Jakmile si lékař potvrdí, že se jedná skutečně o polypy, nasadí okamžitě konzervativní léčbu pomocí inhalačních kortikoidů, které působí pouze místně, tudíž nezatěžují celé tělo, jako kortikoidy v tabletkách. Nicméně jedině kortikoidy dokáží potlačit zánět a růst polypů.

Bohužel slizniční výrůstky jsou obvykle velmi objemné a tak se léčba mnohdy neobejde bez chirurgického zákroku. Operace je velmi účinná a přináší lidem, kteří trpí nosními polypy, velkou úlevu. Většinou se tato operace provádí v celkové anestezii a za pomoci endoskopu, který polypy odstraní.

Nemocný obvykle stráví v nemocnici 2-3 dny a další 2 týdny by měl zůstat ještě bez větší fyzické námahy, aby se rána mohla pořádně zahojit.

Polypy lze z nosu odstranit i pomocí laseru. Tato metoda je šetrnější, bezbolestná a hlavně, lze ji provést ambulantně. Nemocný může jít hned druhý den do práce. Bohužel tento zákrok neproplácí zdravotní pojišťovny a nemocného vyjde na cca 7 tisíc korun.

Přes úspěšnou operaci nemá bohužel žádný nemocný jistotu, že se u něj polypy za čas opět neobjeví. Operace totiž zprůchodňuje nos a vedlejší dutiny, nicméně neléčí alergii jako takovou. Proto by měl každý nemocný kromě odborníků z ORL řešit problém i se svým alergologem. Jedinou prevencí polypů je totiž důkladné léčení alergií i zánětů na sliznicích horních cest dýchacích.

Reklama

Související témata:

Související články

Plísně vyvolají spíše alergii než smrt

Plísně v bytě zabily podle médií americkou herečku Brittany Murphy a pár měsíců na to i jejího manžela, scenáristu Simona Monjacka. Jsou ale skutečně tak...

Výběr článků

Načítám