Hlavní obsah

Nízká hladina testosteronu může u mužů za celou řadu zdravotních problémů

Novinky, Dana Sokolová

Vědci poukazují na souvislost mezi nízkou hladinou testosteronu a onemocněním jako jsou cukrovka, metabolický syndrom, obezita či vysoký krevní tlak. Přestože prozatím neznají přesné příčiny proč tomu tak je, jejich zjištění rozhodně stojí za zamyšlení.

Foto: Profimedia.cz

Obezita a nízký testosteron spolu úzce souvisí.

Článek

V roce 2006 proběhl rozsáhlý výzkum, jenž měl prokázat souvislost nízké hladiny testosteronu s celou řadou dalších onemocnění.  Zúčastnilo se ho 2100 mužů nad 45 let. A výsledky byly velmi zajímavé. Pravděpodobnost nízké hladiny testosteronu byla 2,4krát vyšší u obézních mužů, 2,1krát vyšší u mužů s diabetem a 1,8krát vyšší u mužů s vysokým krevním tlakem.

Podle serveru WebMD.com to ale neznamená, že tyto choroby mohou za nízký testosteron, ale spíše naopak, že nízký testosteron může způsobovat tyto nemoci.

Obezita a nízký testosteron

Muži s nízkou hladinou testosteronu mají větší náchylnost k obezitě a zároveň obézní muži mají obvykle nízkou hladinu testosteronu. Tukové buňky metabolizují testosteron na estrogen (ženský pohlavní hormon), čímž se snižuje hladina testosteronu.

Zároveň obezita snižuje hladinu SHBG (sexuální hormony vázající globulin), bílkoviny, která přenáší pohlavní hormony v krvi. Méně SHBG znamená tedy méně testosteronu.

Pokud muž začne cvičit a hubnout, hladina testosteronu se zvyšuje. Podávání testosteronu ve formě doplňků u mužů s jeho nízkou hladinou může mírně zmenšit obezitu.

Metabolický syndrom a nízká hladina testosteronu

Metabolickým syndromem se nazývá soubor abnormalit, který zahrnuje přítomnost vysoké hladiny cholesterolu, vysoký krevní tlak, obezitu či vysokou glykémii (krevní cukr). Metabolický syndrom tak zvyšuje i riziko infarktu a mrtvice.

Studie ukazují, že muži s nízkou hladinou testosteronu mají větší pravděpodobnost vzniku metabolického syndromu. V krátkodobých vědeckých studiích bylo prokázáno, že podáním náhradního testosteronu se u těchto mužů sníží hladina cukru v krvi i obezita. Bohužel prozatím nebyla dokončena žádná z dlouhodobějších studií.

Testosteron a srdeční choroby

Mnozí odborníci se domnívají, že testosteron přispívá ke zvýšenému výskytu srdečního onemocnění a vysokého krevního tlaku. Podle nich, ale za problémy srdce může ne nízká, ale vysoká hladina testosteronu.

Což vyvrací další studie, podle které právě nízká hladina testosteronu může za inzulínovou rezistenci, obezitu a cukrovku, přičemž právě tyto zdravotní problémy zvyšují riziko kardiovaskulárního onemocnění. U mužů s cukrovkou a s nízkou hladinou testosteronu se též častěji vyskytuje ateroskleróza a kornatění tepen.

Velmi protichůdně působí i další výzkum, ze kterého vyplývá, že určité množství testosteronu může být naopak srdečním tepnám velmi přínosné, jelikož se přeměňuje na estrogen, který naopak chrání cévy před poškozením.

Testosteron a další onemocnění
Z výzkumu, jehož se zúčastnilo až 4000 mužů starších 70 let, jasně vyplynulo, že ti, jež mají velmi nízkou hladinu testosteronu, trpí až dvakrát častěji depresí.
Nízkou hladinu testosteronu pak nejčastěji provází problémy s erekcí.
Hladina testosteronu ovlivňuje i krevní tlak. Muži s vysokým krevním tlakem mají dvakrát častěji nízkou hladinu testosteronu než muži s normálním krevním tlakem. Na druhé straně příliš mnoho testosteronu podle lékařů zvyšuje krevní tlak.

Mužský pohlavní hormon testosteron

vzniká ve varlatech a výrazně ovlivňuje vývoj pohlavních orgánů muže

v období puberty se podílí na růstu, vývoji svalstva, změně hlasu, vývoji ochlupení apod.

příliš vysoká i příliš nízká hladina testosteronu má za následek mnoho zdravotních potíží

ideální je udržovat hladinu tohoto hormonu v rovnováze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám