Hlavní obsah

Nespavost může být příznakem jiných nemocí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátkodobá porucha spánku potkává až 90 procent populace a 40 procent dospělých má se spánkem pravidelné problémy. Právu to řekl ve středu doktor Martin Anders z Psychiatrické kliniky první lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Foto: HZS Zlínského kraje

Foto z místa nehody.

Článek

"Nespavost může být příznakem i jiných nemocí. Má negativní vliv na pracovní výkonnost a zvyšuje možnost úrazu," řekl Anders.

Podle něj z nespavosti je trojnásobné riziko bolesti hlavy, dvojnásobné bolesti krku a zad a nespavci mívají až čtyřikrát častěji deprese a úzkost. Porucha spánku může také už dlouho dopředu ohlásit psychické onemocnění .

"Spánek se řadí mezi tři nejdůležitější podmínky dobrého zdraví spolu s dobrou stravou a zvládáním stresu," soudí profesor Karel Šonka z Neurologické kliniky stejné lékařské fakulty a nemocnice.

Domnívá se, že kvalita spánku se přirozeně zhoršuje s věkem, ale má na ni vliv i životospráva, choroby, nedostatek pohybu během dne, nedostatek světla, bolest atd. Výskyt nespavosti se přitom stále zvyšuje.

Šonka doporučuje dodržovat zásady spánkové hygieny k nimž patří například pravidelný čas ulehnutí, pravidelné ranní a odpolední cvičení, nízká teplota v ložnici a pravidelná doba spánku.

Pro ty, kteří nemohou spát, je i bezplatná telefonní linka 800 182 571, kde v úterý a ve čtvrtek od 15 do 17.30 hodin lékaři poradí, jak upravit spánek, aby byl kvalitní a osvěžující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám