Hlavní obsah

Neočkovaný student zažaloval školu kvůli zákazu vstupu, za pár týdnů onemocněl neštovicemi

Novinky, bok

Osmnáctiletý Američan Jerome Kunkel v dubnu zažaloval zástupce své školy za to, že v rámci prevence proti šíření závažných nemocí, jako jsou spalničky či plané neštovice, zakázala dočasně vstup neočkovaným studentům do školy, mezi které se řadil i on. Pár týdnů nato sám onemocněl planými neštovicemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V průběhu dubna vydal odbor Northern Kentucky Health vyhlášení, že všichni studenti, kteří v dětství nepodstoupili potřebná očkování, musí dočasně zůstat doma a nevstupovat na místa s výskytem většího počtu lidí, jako je právě škola, kvůli neustále narůstajícímu počtu dospělých nemocných, u kterých se vyskytly plané neštovice.

Kunkel byl jedním z nich, kvůli zákazu nemohl navíc hrát basketbal za školní tým. I proto student podal žalobu na školu s tím, že povinná vakcinace je „nemorální, nelegální a hříšná”. Jeho otec pak dodal, že očkování odmítl převážně z důvodu, že k výrobě některých vakcín se dle jeho informací stále používají buňky z potracených lidských plodů, uvádí mimo jiné BBC.

Soud studentovu žalobu nakonec zamítl. Zcela jiný rozměr celému případu následně dal fakt, že Kunkel, který se očkování zarytě bránil, jen o několik týdnů později sám onemocněl planými neštovicemi, jak potvrdil jeho právník Christopher Weist. I tak mladý muž prý nelituje toho, že nebyl očkován, uvádí server časopisu Time.

„Jde o hluboce náboženské přesvědčení, upřímně se drží své víry,” vysvětlil právník důvody rodiny, proč nebyl Jerome Kunkel očkován. „Vždy si uvědomovali, že je zde riziko, že tuto nemoc dostanou, ale byli s tím smířeni,” dodal.

Ve Spojených státech každoročně onemocní planými neštovicemi kolem 35 000 lidí. A to i kvůli striktnímu odmítání některých rodičů, kteří věří, že očkování jejich dětem nejen nepomůže, ale ještě navíc ublíží.

Stoprocentní proočkovanost proti nemocem není ani v Česku. Přes 80 tisíc českých dětí v roce 2017 nebylo naočkováno proti spalničkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám