Hlavní obsah

Nenechte se zlomit pandemií, naučte se starat o svou pohodu

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítit se bezmocně, ve stresu, nebo dokonce na dně, jsou stavy, které v době výskytu pandemie koronaviru přepadají stále více lidí. Je jasné, že na zdraví rozhodně nemají příznivý vliv. I proto je dobré si osvojit techniky, díky kterým se z těchto stavů co nejrychleji dostanete „zpět na nohy” a udržíte si co nejvíce optimismu a pohody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Způsoby, jakými se stará člověk o vlastní blaho, jsou různé. Řada z nich s sebou navíc přináší mnohé benefity - snižují stres, napětí, úzkosti, pocity vyhoření a další stavy, které se v současné době nakupily.

Zkuste si osvojit způsoby, které vám pomohou zvládat současnou situaci s větším nadhledem.

Udělejte si zábavnou přestávku 

Jedním z nejlepších léků na stres je smích. Pokud vás tedy přepadne cokoli negativního, zkuste si na chvilku od všeho odpočinout, pusťte si kousek oblíbeného komediálního seriálu a od srdce se zasmějte. Poté se zhluboka nadechněte a vraťte se znovu ke svým úkolům s novou perspektivou.

S podzimní depresí pomůže smích a pohyb

Zdraví

Zaměřte se na zdraví

Všímejte si toho, co všechno děláte pro své vlastní zdraví. Sepište si všechno, co jíte, a zaměřte se na pozitivní návyky ve stravování a na to, co jde ještě vylepšit.

Evidujte i svoji pohybovou aktivitu a zkuste si vybavit, jak se po ní cítíte. Už jen to, že se budete zaměřovat na vše, co pro své zdraví děláte, vám zlepší náladu.

Jak se liší dispozice žen a mužů k pohybu

Zdraví

Všímejte si skutečné krásy kolem sebe

Při procházce venku se zkuste zaměřit pohledem na něco zcela přirozeného, ale přeci tak krásného - třeba ptáka, nebo květinu, kterou vídáte pravidelně. Zahleďte se na ně a všímejte si detailů, které jste dříve neviděli. I takové krátké „zamyšlení” pomůže pochroumané psychice v uzdravování.

Naučte se na chvíli „vypnout”

V každodenním životě je spousta hluku a věcí, které naši pohodu přirozeně ruší. Naordinujte si proto vědomou pauzu od všeho, co pro vás nemá přínos, a zkuste na chvilku „vypnout” nejen svůj strach, ale i hluky okolo sebe. Ticho má totiž obrovskou sílu nabíjet a osvěžit ducha.

Jak zvládnout stres, obavy o budoucnost a vypnout přetíženou hlavu

Zdraví

Vytvořte novou rutinu, která vás obohatí 

Pravidelné rituály nám pomáhají udržovat životní rovnováhu a také jít kupředu. Dlouhodobé opakování toho samého ale může celý proces i zbrzdit.

Zkuste proto svůj život okořenit něčím novým, co se stane oblíbenou a vyhledávanou rutinou, která vás alespoň na chvíli dokáže odvést od všeho negativního kolem.

Užijte si čas s domácím mazlíčkem

Každý, kdo má doma nějakého čtyřnohého přítele, ví, jak je jeho společnost přínosná. Nejen bezmeznou láskou a oddaností, ale i tím, že nám pomáhá „léčit” naše vlastní neduhy.

Pokud se cítíte bídně, není proto nic jednoduššího, než se přitulit ke svému mazlíčkovi a čerpat jeho energii.

Pes jako lék a podpora

Styl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám