Hlavní obsah

Některé prášky na spaní zvyšují riziko úmrtí víc než kouření

Novinky, Dana Sokolová

Prášky na spaní, jež běžně lékaři předepisují proti krátkodobé nespavosti, podle rozsáhlé studie zveřejněné v časopise BMJ Open až čtyřnásobně zvyšují riziko úmrtí. Lékaři proto nabádají všechny, jež tyto léky předepisují svým nemocným, aby přehodnotili, zda se skutečně jejich pacienti bez léků neobejdou. Případně zda lze alespoň minimalizovat dávkování.

Foto: Profimedia.cz

Nespavost se nesmí brát na lehkou váhu.

Článek

Studie proběhla v USA, kde až 10 % dospělé populace užívalo v roce 2010 hypnotika obsahující temazepam (Restoril) či zolpidem (např. Stilnox, Ambien). Autoři odhadují, že tyto prášky na spaní souvisejí s 320 000 až 507 000 zvláštními úmrtími ročně.

Vědci zjistili, že i při relativně nízkém předepisování hypnotik (méně než 18 dávek ročně) se riziko úmrtí zvýšilo 3,5krát než u lidí, jež léky neužívali vůbec. U lidí, kteří dostávali léky častěji (od 18 - 132 dávek za rok), se riziko úmrtí zvýšilo až 4krát. Až pětinásobně se pak zvyšuje riziko smrti u těch, co dostali více jak 132 dávek za rok.

Navíc u uživatelů největšího množství hypnotik byla diagnostikována o 35 % častěji rakovina, přestože na počátku studie bylo riziko onemocnění rakovinou u všech zkoumaných minimální. Toto riziko pak bylo největší u temazepamu, jednoho z benzodiazepinů. Určitá spojitost mezi rakovinou a prášky na spaní byla nalezena i v dřívějších vědeckých studiích.

Vědecké zjištění zatím neprokázalo přesnou příčinu vyšší úmrtnosti u lidí užívajících hypnotika, nicméně i tak by jejich varování nemělo být přehlíženo, protože existuje celá řada vědeckých poznatků, jež souvislost mezi vyšší úmrtností a užívání hypnotik potvrzují.

Nebezpečné vedlejší účinky

Podle lékařů mají hypnotika celou řadu nebezpečných vedlejších účinků. Například zvyšují náchylnost k depresi, jejímž důsledkem může být až sebevražda. Zároveň mohou způsobovat spánkové apnoe, které mohou za další poruchy spánku, ale i vážné srdeční problémy.

U některých lidí mohou hypnotika vyvolat náměsíčnost, ale i například přejídání v noci, které často souvisí s obezitou.

Studie také prokázala, že lidi užívající hypnotika častěji trápí problémy s jícnem a s peptickými vředy. Tito lidé mají dokonce větší pravděpodobnost, že jim bude diagnostikována rakovina plic, tlustého střeva či prostaty, než kuřákům.

Samozřejmě není vhodné přestat brát léky na spaní bez konzultace s lékařem. Jedině on dokáže říct, do jaké míry je konkrétně nutné tyto léky užívat. Existují samozřejmě případy, kdy výhody hypnotik předčí veškerá rizika. Nicméně tyto léky je dobré podávat vždy jen krátkodobě.

"Hypnotika by měla být použita pouze k léčbě těžké nespavosti, kdy hrozí jedinci další rizika spjatá s nedostatkem spánku a nikdy by tato léčba neměla trvat déle než 2- 4 týdny," doporučuje britská regulační agentura.

Ačkoliv léky na spaní mají stále své opodstatnění, lidé by si měli uvědomit, že např. kognitivně behaviorální terapie funguje lépe pro osoby s chronickou nespavostí než tablety.

Reklama

Související témata:

Související články

Nespavost je podceňovaná nemoc

Dlouhodobé, déle než šest měsíců trvající problémy s nespavostí má polovina seniorů nad 65 let. Právu to řekl Petr Hrubeš z psychiatrické kliniky Fakultní...

Jídlo místo prášků na spaní

Nemůžete spát? Dejte si mléko s medem nebo banán! Na internetu se to hemží podobnými tipy na potraviny podporující spánek. Ale fungují doopravdy? Vědci to...

Výběr článků

Načítám