Hlavní obsah

Největší prohřešky při plavání, kterými ubližujete páteři

Novinky, das

Plavání je ideální pohybová aktivita pro každého, bez ohledu na věk a zdravotní omezení. Aby tomu tak ale opravdu bylo, je zapotřebí naučit se správný styl. Je jedno, zda plavete prsa, kraula či znak, důležitější je jak.

Foto: Profimedia.cz

Plavání s hlavou neustále nad vodou při stylu prsa velmi zatěžuje krční páteř.

Článek

„Největší chybou, se kterou je možné se setkat, je plavání s hlavou nad vodou, když plaveme tzv. prsa. Naše hlava se dostává do záklonu a dochází k přetěžování krční páteře," vysvětluje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Lidé takto plavou především z důvodu lepší orientace a také nesprávné metodiky při nácviku. Další častou chybou, na kterou je nutné si dát pozor, je tzv. křivý střih, kdy nohy nezabírají rovnoměrně.

„Dobře provedený styl prsa začíná výdechem do vody, následuje lehké splývání s uvolněním zádových svalů s protažením páteře od šíje po bedra a končí nádechem nad hladinou. Ruce a nohy pracují synchronně, nedochází k přetížení ramen, která celé tělo táhnou, jako je tomu v kraulu,” upozorňuje vedoucí fyzioterapeutka pražské Fyziokliniky Iva Bílková.

Při stylu kraul je důležité mít páteř rovně a při nádechu pod rukou rotovat hlavu střídavě na obě strany, například každé třetí tempo. „Při mrskání hlavou doprava doleva nad hladinou trpí kromě krční páteře nejvíce ramena a šíjové svaly,“ varuje Iva Bílková.

Ideálním stylem pro narovnání páteře je znak, ovšem za předpokladu, že plavec zvládá orientaci s pohledem na oblohu nebo strop. Při neustálém napřimování hlavy a kontrole směru jen vyvíjí další nápor na zaťaté šíjové svaly a pozitiva narovnané páteře jsou rázem pryč.

Kdy plavání pomáhá od bolavých svalů 

Aby voda skutečně uvolnila zatuhlé svaly a pomohla od bolesti páteře a kloubů, musí být teplá, rozhodně nad 30 °C. Proto jsou doporučovány termální lázně, kde se teplota vody pohybuje kolem 36 °C.

„Ač je teplota vody v bazénu 27 až 29 stupňů pocitově v pořádku, pro naše svaly je stále nízká a na člověka trpícího bolestmi beder nepůsobí dobře. V takové vodě spíš svaly v oblasti bederní páteře a pánve ztuhnou,“ dodává fyzioterapeutka.

Špatné návyky z dětství

Mnoho zlozvyků v plavání vzniká již od dětství. Rodiče nehledí tolik na styl a používají při výuce plavání u dětí špatné pomůcky.

„Malé děti se stále učí plavat s kruhem nebo rukávky, které brání přirozenému pohybu paží, dítě si tak fixuje nesprávný plavecký styl. Vhodnější pomůckou je plavecký pás, který se uváže kolem pasu dítěte. Lze z něj postupně odebírat jednotlivé plováčky, dokud se dítě nenaučí bezpečně ve vodě pohybovat samo. Pás podpírá hrudník dítěte a poskytuje mu větší stabilitu a volnost paží. Plave-li dítě s rukávky, ty jeho trup táhnou dolů, naopak s pásem dítě plave s napřímenou páteří,“ uzavírá téma Iva Bílková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám