Hlavní obsah

Nejlepší byliny na uvolnění svalů

Právo, Zdena Nováčková

Bolí vás svaly? Ať už jste se vrhli do cvičení, sportování, nebo své tělo vystavili jiné námaze a jednostrannému déle trvajícímu pohybu, vaše tělo vás upozorňuje, že byste měli zmírnit a dopřát svalům odpočinek. K rychlejší regeneraci pak pomohou bylinné zábaly, koupele, masti a oleje. Příroda zná účinných rostlin bezpočet a babské rady nabízejí řadu receptů…

Foto: Profimedia.cz

Kostival lékařský

Článek
Měsíček lékařský
Mast, která nezklame
Jedna z našich nejznámějších léčivek. Roste v přírodě, ale i na zahrádkách, má žluto-oranžové květy. Účinné jsou listy, květy, stonky. Tuto bylinu už doporučoval farář Kneipp, Maria Treben, Janča, aj. Používáme ji formou masti, kterou si jednoduše připravíme smícháním jednoho dílu byliny se čtyřmi díly sádla. Pozor – neškvařit, jen zahřívat! Samozřejmě hojivá mast je běžně k dostání v lékárnách.
Pelargonie růžová
Zábal uleví i uklidní
Je to klasická balkónová rostlina, které dobře přezimuje v domácích podmínkách. Listy voní po citrusech. Vně se používá na bolesti kloubů a svalů. V případě, že ji pěstujeme v bytě, můžeme nasekané (rozmixované) listy přiložit jako obklad na postižené místo. Nejlépe před spaním, protože i její vonné silice zklidňují a navozují hluboký spánek. Listy se dají také vmíchat do oleje nebo lékařské vazelíny a používat k mazání nebo masážím právě na zmírnění bolesti natažených svalů. Připravený produkt musíme uchovávat v chladnu. Mast velmi dobře účinkuje i na přesušená místa na kloubech.
Bylinný masážní prostředek připravíme jednoduše macerováním čerstvé nebo sušené byliny v oleji (1:3) nebo zapuštěním do lékařské vazelíny. Ale použít se dá i vepřové sádlo, kokosový olej, případně jiná tuková složka, nejlépe na přírodní bázi.
Kostival lékařský
Tlumí otoky a bolestivost
Kostival lékařský (lidově černý kořen či svalník větší) se často používá při problémech s pohybovým ústrojím. Rostlina roste převážně na vlhkých místech na březích potoků a řek. Využívá se hlavně její kořen a to zevně ve formě mastí. Některé výzkumy dokazují toxicitu kostivalu. Výtažky z kořene kostivalu účinně působí na výrony, modřiny a namožení svalů při sportu. Tlumí otoky, zrychluje hojení, odstraňuje bolestivost kloubů, vazů a svalů. Každopádně masírování postižených míst mastí nebo olejem s obsahem kostivalu lékařského během chvíle uleví od nepříjemných pocitů.
Prha arnika
Léčí záněty a zlepšuje prokrvení
Arnika (nebo také Arnika montana) roste v horských oblastech. Je chráněná zákonem a ve volné přírodě se nesmí trhat. Když získáme sazenice a zajistíme jim kyselou půdu, roste tato bylina i na zahrádce. A velmi dobře se rozrůstá. Její krásné žluté květy mají stejný obsah účinných látek jako její oddenek, proto je výhodnější zpracovávat květy. Nejčastější formou užití je tinktura, kterou masírujeme postižená místa. Bylina má širší použití – léčí zánětlivé procesy (a to v celém těle), uvolňuje natažené svaly, ale také snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje prokrvení.
Kurkuma
Zahřívá a odstraňuje pocit bolesti
Velmi účinná na bolesti svalů je pasta z koření kurkumy. Připravíme ji lehce – jeden díl mleté kurkumy a dva díly vody se povaří asi deset minut. Ještě vlažnou pastou natřeme bolavé místo. Zbylou můžeme uložit na příště v uzavřené nádobě do lednice. Chceme-li, aby se lépe roztírala, přidáme trochu přírodního oleje. Kurkuma snižuje citlivost na bolest, ale má i řadu dalších pozitivních účinků pro tělo. Přidáváním tohoto žlutého koření do jídel svému organismu prospějeme.
Kopretina řimbaba
Přírodní analgetikum
Vzhledem k tomu, že má bylina protizánětlivé i protibolestivé účinky, velmi dobře dokáže brzdit zánětlivé procesy v kloubech. Bereme-li tinkturu řimbaby podle návodu, ustupuje bolest a zánět se léčí bez vedlejších účinků.

Čaje a koupele na zklidnění

Napětí svalů zmírní i čaje – z přesličky rolní, bezu černého, kopřivy dvoudomé i z konopí. Nejlepší je čaj na noc hned po koupeli. Louhujeme 15 minut polévkovou lžíci byliny ve čtvrt litru horké vody. Pijeme ho vlažný po dobu jednoho týdne.

Blahodárné jsou i koupele – třeba z jedlového, borového nebo smrkového jehličí (půl kila zalijeme 2 l vody a přes noc louhujeme, pak 2 hodiny povaříme a nálev vlijeme do koupele). Můžeme přidat vonné silice z levandule (uklidňuje a zmírňuje bolestivé pocity). Fytoterapeutka Hana Jánská doporučuje i koupel z přesličky rolní (povařit 200 g ve 2 l vody, odvar vlijeme do vany).

Reklama

Související témata:

Související články

Pět bylin pro harmonizaci krvetvorby

Krev je podstatná pro činnost celého organismu. Její složky můžeme příznivě ovlivnit některými bylinkami. Zjednodušeně se dá říct, že při nízkém počtu bílých...

Výběr článků

Načítám