Hlavní obsah

Nejčastější mýty o klíšťatech

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona klíšťat je již opět v plném proudu. Pravděpodobnost, že někde v přírodě chytnete klíště, je opravdu velmi vysoká. Riziko nám přitom hrozí nejen v lese, ale i v městských parcích, na zahradách i zatravněných hřištích. Pravděpodobnost onemocnění klíšťovou encefalitidou či boreliózou je tak opravdu velká. Bohužel stále dost lidí se před klíšťaty nedostatečně chrání, mohou za to i některé mýty, které mezi lidmi kolují.

Foto: Profimedia.cz

Pravděpodobnost, že někde v přírodě chytnete klíště, je v současné době opravdu velmi vysoká.

Článek

Klíšťata se k životu probouzejí již při teplotách nad 5 °C a začínají být aktivní již týden po posledním mrazu. Nejaktivnější bývají od dubna do listopadu, a to nejčastěji v ranních, dopoledních a večerních hodinách, kdy je vyšší vlhkost.

Ne pro každé klíště je přitom člověk zajímavý. Například tmavě zbarvení samci u člověka nesají krev, ale jen se na hostitele přichycují, aby si pohlídali samičky.

Jaké mýty o klíšťatech mezi lidmi nejvíce kolují?

  •  Na zahradě u domu žádné nebezpečí nehrozí

Bohužel tomu tak rozhodně není. Jak ukazují zjištění hygienických stanic, klíšťata se běžně vyskytují i v městské zástavbě, a tedy i zahradách, zejména v místech, kde je vyšší tráva nebo nahromaděné listí.

Správnou péčí o zahradu je možné minimalizovat výskyt klíšťat na vlastním pozemku – doporučuje se pravidelné sekání trávy i oddělení stinných zarostlých částí zahrady od trávníku pomocí kamínků.

Nákaza od klíštěte nastane už za dvě hodiny, k přenosu viru může dojít i při jeho odstraňování

Zdraví
  • Mám dobrou imunitu, takže i nemoci přenášené klíšťaty v pohodě zvládnu

Jeden z velkých omylů. Klíšťová encefalitida může postihnout každého bez ohledu na věk a mnohdy zanechává doživotní následky. U osob starších 55 let mívá onemocnění závažnější průběh a riziko trvalých následků je u nich větší než u pacientů mladších věkových kategorií.

Lepší to nemusí být ani u boreliózy, zejména není-li včas přeléčena antibiotiky a dostane se do chronické fáze nemoci.

U boreliózy je nejdůležitější včasná léčba

Zdraví
  • Snažím se vyhýbat stromům, lesu. Riziko klíšťat tak minimalizuji

Klíšťata se na člověka dostávají většinou z trávy a keřů, proto je riziko nákazy v nízkém porostu vysoké.

Klíšťata neskáčou ze stromů, ani nelétají – z listů a větví na svého lidského hostitele přelézají. Na člověku se pak s oblibou přemísťují do oblasti za ušima, do podpaží či podkolenních jamek, kde je tenká kůže.

  •  K ochraně před klíšťaty stačí repelenty a vitamin B

Používat repelenty má určitě smysl, ale je zapotřebí je nanášet skutečně na každý kousek těla, protože klíště hledá skulinky, kudy se k tělu člověka dostat. Navíc účinná látka časem vyprchá a aplikaci je nutné v pravidelných intervalech opakovat, což ne každý dělá.

Přestože mnozí lidé tvrdí, že jako účinná ochrana funguje i B-komplex, který ovlivňuje vlhkost kůže, člověk se pak méně potí a stane se pro klíště méně atraktivním, nelze na to zcela spoléhat. Neexistuje žádná kvalifikovaná studie, která by takové účinky vitaminu B prokázala.

  • Riziko onemocnění klíšťové encefalitidy je velmi nízké

Lidí nakažených klíšťovou encefalitidou u nás v posledních letech přibývá. V roce 2020 bylo evidováno 853 případů, což je nejvíce za posledních 9 let. Od roku 2015 se toto číslo zvýšilo o 140 %.

Výskyt klíšťové encefalitidy je navíc na našem území prakticky plošný. Infikovaná klíšťata se vyskytují ve všech regionech České republiky, včetně horských oblastí a městských parků.

Držíme smutné evropské prvenství v počtech případů onemocnění klíšťovou encefalitidou

Zdraví
  • Očkování není potřeba, existuje účinná léčba

Při léčbě klíšťové encefalitidy lékaři mohou používat pouze podpůrnou léčbu v závislosti na typu a závažnosti příznaků. Specifická antivirová léčba totiž neexistuje.

Onemocnění může mít závažný průběh i následky. Přibližně u 30–60 % případů mohou být následky dlouhodobé nebo i trvalé. I po vyléčení může pacient trpět bolestmi hlavy, nebo dokonce částečnou obrnou.

U nejtěžší formy se v různých fázích nemoci mohou vyvinout obrny nervů a může dojít k selhání životně důležitých center a ke smrti.

Očkování má tak skutečně smysl. Bohužel, jak ukazují poslední průzkumy, Češi si jsou sice vědomi rizik klíšťové encefalitidy, ale očkováno je jen 33 %. Nejméně očkovaných je ve věku 55-64 let, kdy se proti klíšťové encefalitidě aktivně chrání jen 25 procent populace. Přitom právě u starších pacientů bývají následky onemocnění nejhorší, včetně případů úmrtí.

Nemoci přenášené klíšťaty a jak se proti nim bránit

Zdraví
  •  Klíště se nejlépe odstraní, pokud ho přidusíte olejem či krémem

Před lety se klíšťata tímto způsobem skutečně odstraňovala, nicméně už dávno se ví, že pokud klíště přidusíte, naopak zvyšujete nebezpečí, že z trávicího traktu „vyvrhne“ choroboplodné zárodky.

Proto je mnohem bezpečnější klíště odstranit pinzetou kývavými pohyby (neplatí tedy ani tradované ve směru, nebo naopak proti směru hodinových ručiček) a místo poté dezinfikovat.

Jak správně odstranit přisáté klíště? Bez oleje, neviklat a netočit

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Klíště změnilo sedmiletému chlapci život

Sedmiletého Viktora z Českých Budějovic nakazilo v létě klíště lymskou boreliózou. Chlapci ochrnula část obličeje a skončil v nemocnici. Nemoc jemu i celé jeho...

Výběr článků

Načítám