Hlavní obsah

Naučte se šetřit rodinný rozpočet i planetu

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spočítali jste si někdy, kolikrát chodíte týdně s odpadky, ve kterých často končí zbytečně i jídlo? Pokud chcete pomoci životnímu prostředí, nemusíte se hned přivazovat ke stromům, abyste je zachránili. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel, která šetří vaše peníze, ale i přírodu.

Foto: Profimedia.cz

Ekologický životní styl šetří planetu i rodinné peníze.

Článek

Vstávají vám chlupy na rukou pokaždé, když se mluví o ekologickém životním stylu? Pokusíme se vám ukázat, že myslet ekologicky neznamená žít ze slunce a vody, podobný způsob navíc pomáhá chránit přírodu i člověka samotného.

Není jídlo, jako jídlo

Možná už jste slyšeli o teorii, že lidem nejvíce prospívají potraviny místního původu. Nebudeme vám zakazovat banány ani papáju, ale na druhou stranu produkty, které pocházejí z naší rodné vlasti, nemusí cestovat přes polovinu planety, a proto neobsahují zbytečně přidané chemické látky. Navíc právě přepravou potravin vzniká obrovské množství emisí a spotřebovává se kyslík.

Foto: Profimedia.cz

hg

Hospodařte s rozmyslem

Máte v ledničce jogurt, na který jste dostali chuť, ale má už prošlé datum spotřeby? V takové chvíli použijte zdravý rozum. Jestli byl produkt s dlouhou spotřební dobou dobře skladovaný a neotevřený, měl by být i nějaký čas po datu spotřeby v pořádku.

„Pokud chceme jídlo udržet kvalitní po delší dobu, nesmí se k němu dostat tři hlavní faktory - teplo, světlo a vzduch. Pro skladování jsou tedy ideální obaly, které lze znovu pečlivě zavřít víčkem, a zároveň nejsou průhledné,“ radí Lenka Hálková ze společnosti Tetra Pak.

Pokud tyto zásady dodržujete, a i tak se přistihnete, že ve vašem koši často končí jídlo zbytečně, může být problém v tom, že kupujete více jídla, než stačíte skutečně spotřebovat. Nejenže tento návyk ´leze´ výrazně do peněz, ale navíc opět zbytečně vyčerpáváme planetu.

Kam s odpadem

Víte, že z prázdných PET láhví vznikají nové bundy, že z nápojových kartonů se lisují desky pro stavbu rodinných domů? Pokud se snažíte recyklovat, zaměřte se i na materiály, do kterých je vaše oblíbené zboží zabaleno.

Zkuste se poohlédnout po výrobcích v obalových materiálech, jejichž původní zdroje se dají znovu a znovu vypěstovat. Můžete se tak vyvarovat nadměrného používání kovových či plastových obalů a nahradit je papírovými. 

Foto: Profimedia.cz

hg

Kompost i do bytu

Slupky od jablek, vajíčkové skořápky nebo lógr z kávy nemusí hned končit v kontejneru. Jestliže máte chalupu či alespoň zahrádku, vytvořte si malý kompost, kam budete moci podobné biologické zbytky sypat.

Vše promíchejte s posekanou trávou, klidně i s trochou vychladlého popela či listí. Postupně vznikne úrodná hmota, kterou přilepšíte pěstovaným rostlinám.

„Na každém kompostéru je psáno, jak je jednoduché zlikvidovat biologický odpad. Ale jen poučený zahrádkář ví, že kompostér bude fungovat jen v případě, že se zachová správný poměr různých typů odpadu," říká předseda sdružení Ekodomov Tomáš Hodek.

V případě, že bydlíte v bytě, můžete malý kompost umístit na balkón nebo si pořídit kompostér s žížalami.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám