Hlavní obsah

Naučte se dávat první pomoc miminku při dušení

Novinky, mak
Praha

Dítě bezvládně leží, má modrou barvu v obličeji a nereaguje na žádné podněty. S těmito případy se zdravotní záchranáři naštěstí setkávají pouze zřídka. Přesto se učí na speciálních figurínách jak v případě potřeby poskytnout první pomoc. Pražská záchranná služba školí své zaměstnance na simulátoru novorozence SimNewB.

První pomoc u novorozenceVideo: Novinky

 
Článek

„Záchranná služba hlavního města Prahy zasahuje zhruba u deseti případů resuscitace malých dětí ročně. V loňském roce jsme zaznamenali mírný nárůst. Mnohdy jsou děti nalézány ráno v postýlkách bez známek života, nebo vyjíždíme k častému případu tonutí v bazénech, ale i v nepatrném množství vody ve vaně,“ popisuje případy zdravotnický záchranář a vedoucí školícího centra Alan Ryba.

K nejčastějším úrazům u kojenců a malých dětí patří opařeniny nebo pády například při přebalování. Operátoři záchranné služby také přijímají na tísňové lince oznámení o případech dušení, ke kterému může dojít prakticky kdykoliv.

Mnohdy podobná situace nastane při vdechnutí mléka kvůli zanedbané kontrole po krmení. Velmi časté je i vdechnutí menších předmětů. Klíčové je v takovém případě předmět nebo tekutinu z dítěte okamžitě dostat.

První pomoc při dušení dítěteVideo: Novinky

Figurína, na které se záchranáři cvičí, žije takzvaně v reálném čase, umí simulovat pohyby i zvuky. Pomocí speciálního tabletu se dají stanovit různé scénáře, podle kterých zasahující tým trénuje a učí se správný zásah a postup u konkrétní diagnózy. Tím si záchranáři zlepšují koordinaci i rychlost při oživovacích úkonech.

„Simulátor lze napojit na EKG monitor, kde můžeme vyhodnocovat křivku a usuzovat diagnostické stavy. Na SimNewB trénujeme spolupráci celého zasahujícího týmu, a to nejen při resuscitaci, ale třeba i pomoc po porodu. Lze mu vyměnit zorničky, z čehož můžeme také usuzovat konkrétní diagnózu. Pomocí fonendoskopu můžeme poslouchat srdeční ozvy a různé srdeční vrozené vývojové vady,“ uvedl zdravotnický záchranář a lektor školícího centra Radomír Vlk.

Pražští zdravotní záchranáři se učí zachránit život dítěte na speciální figuríněVideo: Novinky

Reálný výukový model věrně představuje novorozence holčičky vážící přes 3 kilogramy. Zdravotnická záchranná služba simulátor zakoupila za necelých 600 000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám