Hlavní obsah

Nadměrné užívání vitamínu C může způsobit šedý zákal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užívání vitamínu C je všeobecně považováno za zdraví prospěšné. Odborníci nyní však po osmiletém sledování zjistili, že pokud ženy užívají pravidelně potravinové doplňky s vitamínem C, hrozí jim ve vyšším věku onemocnění šedým zákalem.

Foto: Novinky

Nadměrné užívání potravinových doplňků s obsahem vitamínu C může ve stáří způsobit šedý zákal.

Článek

Švédští vědci sledovali 8 let 24 600 žen, které pravidelně nebo jen občas užívaly vitamín C v potravinových doplňcích.

Vyšlo najevo, že při konzumaci nad 1000 miligramů v jedné dávce je o čtvrtinu vyšší pravděpodobnost vzniku šedého zákalu. Nebezpečí se zvyšuje s věkem a množstvím tohoto vitamínu.

Vedoucí výzkumu Alijca Wolková z institutu Karolinska upozorňuje: "Souvislost mezi zákalem a vitamínem C čili kyselinou askorbovou se týká jen potravinových doplňků. Nebezpečí se nevztahuje na vitamín získaný přirozenou cestou z ovoce a zeleniny."

Wolková říká, že současné poznatky potvrzují výsledky předchozích studií. Podle ní užívá některý druh potravinových doplňků 59 procent žen ve věku 49 až 83 let. Výhradně vitamín C konzumuje 5 procent z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám