Hlavní obsah

Na zlomeniny umírají v ČR stovky lidí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet zlomenin v České republice trvale a dynamicky roste. Nejvíce osob na ně zemřelo v roce 2003 - více než 2300 lidí. Důvodem je stáří, spěch a neopatrnost. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Foto: Lenka Šenková, grafička

pozvánka

Článek

Předloni na zlomeniny zemřelo 2338 pacientů, což je o 218 víc než v roce 2002 a nejvíc za sledované čtyřleté období. Nejvíce, 1431 osob, zemřelo na zlomeninu stehenní kosti, což je o 145 víc než v roce 2002. Následovala úmrtí na zlomeninu lebky (467 osob), krku a hrudníku (339). Chirurgická oddělení přitom v roce 2003 ošetřila 1 807 000 pacientů, kteří přišli s úrazem. Z toho bylo 468 000 zlomenin.

Počet úrazů tak za čtyři roky radikálně stoupl o pět procent a zlomenin dokonce o jedenáct procent.

"Jsou to otřesná čísla. Nárůst úrazovosti i počtu zlomenin má ale více příčin. Tou hlavní je stárnutí populace a s tím související větší rozšíření řídnutí kostí, které se pak rychleji lámou," soudí soukromý pražský internista doktor Jakub Malý.

Dalším důvodem zlomenin je každodenní spěch, kdy roste naše neopatrnost a zároveň i nedbalost k možnému zranění. V důsledku toho počet pacientů se zlomeninou, kteří museli být hospitalizováni v nemocnici, stoupl z roku na rok o deset procent na 80 627.

Dopravní nehody, sport, pády

Nejčastějším důvodem hospitalizace pro zlomeniny byly zlomeniny kosti stehenní a krčku. Zřejmě to souvisí s vyšším průměrným věkem postižených.

Naopak zlomeniny kostí lebky a obličeje byly nejčastější u mladých lidí, v průměru 32 let. Tato velmi závažná, často smrtelná zranění jdou zřejmě na vrub dopravních nehod, sportovních aktivit a pádů.

Zlomeniny hrudníku a pánve, kde průměrný věk postižených byl 52 let, jsou pravděpodobně důsledek snižující se ostražitosti vůči možnému úrazu. Pád v kombinaci s řídnutím kostí se léčil nejdéle - v nemocnici 15 dní a 45 pacientů z tisíce hospitalizovaných na tento úraz zemřelo.

Je zajímavé, že více postihují zlomeniny muže než ženy, a to v poměru 3:1. Lékaři to vysvětlují tím, že muži více riskují.

Doktor Malý soudí, že proti úrazu a zlomenině neexistuje preventivní opatření. "Snad jen vyšší pozornost a zbytečně neriskovat. Mnohým lidem ale tato slova nic neříkají a riziko úrazu a smrti si, bohužel, nepřipouštějí," uzavřel Malý.

Reklama

Související témata:

Související články

Léčení poraněné achilovky lze zkrátit

Kdyby lékaři sešili ing. Jiřímu Furdovi z Prahy přetrženou Achillovu šlachu a dali mu nohu do sádry, šel by do práce nejspíš až po deseti až dvanácti týdnech....

Výběr článků

Načítám