Hlavní obsah

Na únavu je guarana lepší než káva

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Káva, kterou lidé pijí, aby zdolali únavu, většinou překyselí žaludek. Výtažky z guarany, jihoamerické rostliny, přitom účinkují stejně jako silná káva, ale žaludek nepřekyselí. Povzbuzující účinek guarany navíc přetrvává zhruba dvakrát tak dlouho než u kávy.

Foto: Stanislava Dvořáková

Podrobné seznámení se zaměřením Světového dne ledvin na dveřích dialyzačního střediska v Ústí nad Orlicí.

Článek

Guarana obsahuje dvojnásobné množství kofeinu v porovnání s kávou. Navíc v ní jsou doprovodné látky, které uvolňují kofein i další stimulující látky postupně (6 až 9 hodin) a přitom šetrněji než káva. Je dobré smíchat guaranu s citrónem. Ten totiž zlepšuje její účinky.

Povzbuzení při jízdě za volantem však není dobré zjednodušovat pouze na guaranu, kávu a spol. Příjemnou vzpruhou pro mozek jsou i jednoduché cukry. Stačí lžička medu, trochu ovoce nebo pár pastilek hroznového cukru.

Velkým stimulem je i to, že se například řidič při jízdě protáhne venku, proběhne se a zhluboka vydýchá. Kyslík s jednoduchými cukry je pro mozek něčím jako benzínem. Rozproudění a prokysličení krve kromě toho nepomůže jen mozku, ale i tělu. Proti únavě je stejně účinné jako guarana, káva nebo cukry.

Guarana, kterou lze koupit v lékárně, může pomoci i lidem pracujícím na směny, manažerům, studentům před zkouškami, zkrátka všem, kteří bojují s únavou a potřebují vzpružit.

Zesiluje účinky léku na bolest

Při bolestech zubů, případně hlava nebo klouby, společně s léky na tlumení bolesti zabírá také guarana. Ta totiž podporuje jejich efekt a sama má mírně protibolestivé účinky. Dokládají to četné seriózní výzkumy.

Guarana také výrazně zlepšuje účinnost acylpyrinu a vitamínu C. K tomuto neobvyklému "koktejlu" je nutné se uchýlit obvykle tehdy, jakmile člověk cítí, že se o něj začíná pokoušet rýma, nachlazení nebo chřipka. Léky pak zabírají víc a rychleji. U vitamínu C je to však jenom hypotéza, žádný výzkum to zatím nepotvrdil.

Nepomáhá hubnout

Amazonští indiáni si brali na lov a na válečné výpravy zásoby guarany. Semena této rostliny, která žvýkali, jim pomáhala lépe překonávat únavu a tlumila hlad. Někteří výrobci doporučují guaranu jako prostředek na hubnutí. "Tím tedy doopravdy není," říká odborník na rostlinné preparáty RNDr. František Starý.

"Dovede náš organismus povzbudit, stimulovat a zmírnit pocit hladu. To ano. Může nám pomoci, abychom snáz překonali záchvaty hladu, které nás při dietách přepadají. Ale nadbytečná kila sama o sobě nespálí."

Ani je nám nepomůže shodit mírným zrychlením metabolismu a údajně rychlejším spalováním tuků, jak tvrdí někteří prodejci ve svých reklamních prospektech.

Není afrodiziakem

O guaraně se také často píše jako o afrodisiaku. "Tím také určitě není," říká RNDr. František Starý. "Její pozitivní účinek na náš sexuální apetit může spočívat v tom, že člověku pomůže setřást únavu a vzpruží ho. A takto povzbuzený člověk bude mít myšlenky nebo chuť na sex spíš než člověk unavený. Ten si bude chtít odpočinout a vyspat se, pokud možno sám."

Riziko močopudnosti

Někteří odborníci upozorňují na močopudné účinky kofeinu. Kvůli nim nedoporučují kávu ženám, které málo pijí, ale i těm, které jsou v přechodu. Diuretické účinky kávy mohou podle nich zhoršit také hospodaření s vápníkem, což zvyšuje riziko řídnutí kostí.

"Ukazuje se, že močopudné účinky kofeinu, který obsahuje guarana, ale i káva, jsou velmi mírné a nepředstavují významné riziko," říká RNDr. František Starý.

Nejpříjemnější narkomanie

Řada lidí poukazuje na to, že kofein je drogou. Člověk prý na něm může být závislý. Všední život však ukazuje, že až na velmi vzácné výjimky nejde o závislost nijak dramatickou, ale spíš psychickou.

Slavný český psychiatr, profesor Jiří Vondráček dokonce poukazoval na to, že to je jedna z nejpříjemnějších narkomanií, která navíc prokazatelně posiluje tělo i ducha. Také při předávkování kofeinem nebývají nespavost, podrážděnost nebo rozrušení nijak přehnané. Přesto by se neměly podceňovat.

CO ZLEPŠUJE

Kofein, a nejen v guaraně, má pro organismus řadu pozitivních efektů:

  • tlumí únavu a pocity ospalosti
  • zlepšuje naši duševní bdělost, čilost i schopnost soustředit se
  • uvolňuje stažené svaly dýchacích cest (astmatici mohou po konzultaci s lékařem vyzkoušet guaranu jako doplněk léčby své choroby, a to i preventivně, když cítí, že se blíží záchvat, případně že by mohl nastat)

Tekutý koncentrát

Gauaranu lze koupit v dražé, v želatinových kapslích, v energetických nápojích, případně v kombinaci s ginko bilobou a s dalšími rostlinnými preparáty. Posledním hitem je tekutý koncentrát, který lze pít samotný, ale lepší je ho přimíchat do nealkoholického nápoje nebo koktejlu (recept na jeden z nich vpravo dole).

Na to, jestli jsou guarana a další potraviny s kofeinem (káva, cola, silný čaj atd.) vhodné pro lidi s vysokým tlakem, pro těhotné nebo na migrénu, se můžete zeptat lékaře anebo dietní sestry. Případně můžete zavolat na bezplatnou linku 800 500 500 od 9.00 do 12.00 hod. Tam je možné konzultovat vše, co vás zajímá, s odborníkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Guarana zažene deprese a navodí dobrou náladu

Dny plné proměnlivého zimního počasí vyčerpávají každého z nás. Ordinace lékařů se plní pacienty, kteří se cítí nepřiměřeně malátní a bez energie. Vyšetření...

Výběr článků

Načítám