Hlavní obsah

Na nebezpečí vzniku rakoviny plic mohou upozornit i nehty na nohou

Los Angeles

Rakovina plic je nejčastější nádorové onemocnění v České republice. Zůstává dlouho bez projevů a tak odborníci vítají cokoliv, co by diagnostiku tohoto onemocnění urychlilo. Jednou z možností by mohlo být sledování nehtů na nohou. Z nejnovější americké studie totiž vyplynulo, že nebezpečí vzniku rakoviny lze určit podle obsahu nikotinu právě v nehtech u prstů na nohou.

Foto: Profimedia.cz

Na nebezpečí vzniku rakoviny plic mohou upozornit i nehty na nohou

Článek

Dosavadní studie zabývající se zhoubnými následky kouření se zakládaly pouze na údajích o počtu cigaret, které respondenti podle svých výpovědí vykouří.

Tyto údaje ale nejsou zcela relevantní, protože mnoho kuřáků nepřizná skutečné množství. Jiní mohou kouřit méně, ale kouř více vdechují a podobně.

Přesný indikátor následků tohoto nebezpečného zlozvyku se podařilo najít týmu vědců z univerzity v San Diegu v čele s Dr. Gaelem Al-Delaimem.

Jsou jím nehty u prstů na nohou. Protože rostou pomalu, množství nikotinu v nich obsažené je ve srovnání s močí, z níž se dosud určovalo, výrazně stabilnější.

Nikotin se usazuje v nehtech lidí, i když nejsou aktivními kuřáky

"Všechny předešlé výzkumy se dosud zaměřovaly pouze na to, jak nebezpečné je aktivní kouření. Ačkoli nikotin sám o sobě není karcinogenní, jeho vysoká hladina je přímo úměrná látkám, které způsobují zhoubné bujení," uvádí se ve studii zveřejněné v odborném časopise American Journal of Epidemiology.

Výzkumu se zúčastnilo téměř 34 000 mužů, kteří poskytli vzorky svých nehtů. Ukázalo se, že z množství obsaženého nikotinu lze předpovědět, jaké riziko rakoviny plic jednotlivým účastníkům hrozí.

Lidem, v jejichž nehtech na nohou je vysoký obsah nikotinu, hrozí třikrát až pětkrát větší nebezpečí, že onemocní rakovinou plic, než ostatním. Experti dokonce zjistili, že 10 procent respondentů s nejvyšším obsahem této látky nikdy nekouřilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám