Hlavní obsah

Na endometriózu může upozornit i bolestivé milování

Novinky, das

Endometrióza je poměrně časté gynekologické onemocnění, při němž se malé části výstelky děložní dutiny nacházejí jinde než v děloze, například na pobřišnici, vaječnících nebo na různých místech v oblasti pánve. Nemoc se týká zhruba každé desáté ženy v plodném věku. Objevit se může kolem 20. roku života a po menopauze i dříve zcela vymizet. Nejčastěji na nemoc upozorní bolestivá menstruace, bolest při milování či neplodnost.

Foto: Profimedia.cz

Ženy s příznaky endometriózy by se vždy měly obrátit na svého ošetřujícího gynekologa.

Článek

Dodnes není známo, proč endometrióza postihuje některé ženy, a jiné zůstávají touto nemocí nezasažené.

"Onemocnění může samo zmizet nebo naopak vstoupit do závažné formy. Může být tedy přechodným jevem, který se objeví v průběhu plodného období ženy a spontánně zanikne, nebo se projeví progresí do závažných forem tzv. hluboké endometriózy s typickými závažnými příznaky - bolesti, neplodnost, krvácení z konečníku aj.," vysvětluje Doc. MUDr. Eduard Kučera, CSc, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Nemoc může narušit vztah

Občasná psychická labilita, kterou tato nemoc provází, má bezesporu vliv i na vztahy postižené ženy s okolím. Chronické bolesti, poruchy menstruačního cyklu, hrozba neplodnosti a sexuální problémy zasahují ženu na místech nejcitlivějších. Ovlivňují pojetí její ženskosti, schopnosti obstát v roli manželky, budoucí matky a milenky.

"Narušené sebevědomí se projeví v chování ženy tím, že mnohdy reaguje pomocí dvou obranných mechanizmů a to submisivním někdy až sebelítostivým chováním nebo naopak agresivním jednáním, které může být nasměrováno nejen proti ženě samotné, ale i proti nejbližšímu okolí včetně partnera. Problémy v partnerském vztahu se pak odráží i v sexuálním životě páru a naopak," vysvětluje sexuoložka z Institutu partnerských vztahů Doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc.

Podle ní si ženy s endometriózou nejčastěji stěžují na bolestivý sexuální styk, který patří mezi nejrušivější sexuální poruchy, protože bolest při milování bývá traumatizující pro oba partnery. Neméně rušivé pak bývají bolesti v podbřišku (pelvialgie), které se mohou objevit pouze na začátku, během celé soulože nebo i po jejím ukončení.

"Studie jednoznačně prokázaly, že strach z bolesti a narušené sebepojetí žen s endometriózou významně snižují sexuální prožitek dokonce až do té míry, že některé z nich neprožívají při milování orgasmus. Je pak naprosto logické, že se následně snižuje i frekvence pohlavního života, v jejímž důsledku může dojít k narušení intimních vztahů v páru a v konečné konsekvenci se vše projeví opět na sebevědomí ženy a v  sebepojetí vlastní feminity," dodává Laura Janáčková.

Možnosti psychoterapie, párové terapie, sexuální terapie jsou omezené, protože jedinou účinnou léčbou je v tomto případě nalezení a odstranění příčiny tohoto onemocnění.

Jaká by měla být léčba

Ženy s příznaky endometriózy by se vždy měly obrátit na svého ošetřujícího gynekologa. Léčba endometriózy je dvojího typu, pomocí medikamentózních přípravků anebo chirurgická. Obě metody se mohou i vzájemně doplňovat. Principem medikamentózní léčby je zábrana růstu ložisek endometriózy. Principem chirurgické léčby je jejich odstranění.

"Nevýhodou medikamentózní formy léčby je častý výskyt recidiv onemocnění po ukončení léčby, a to v 30–70 % případů. Doba od ukončení léčby do začátku nových potíží je přitom individuální a pohybuje se od šesti do osmnácti měsíců. Nicméně i tak je hormonální terapie pro ženy přínosem, zvlášť pokud se jedná o dlouhodobou léčbu pomocí tablet či injekcí," upozorňuje gynekolog Eduard Kučera.

"Svá negativa má i chirurgická léčba, a to zejména v podobě rizik spjatých s plodností ženy do budoucna. Tyto výkony vyžadují erudované operatéry. Mohou být provázené i různými komplikacemi. Proto je pro každou ženu nejlepší, když chirurgickou léčbu podstoupí v centrech zabývajících se problematikou endometriózy," dodává Kučera.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži se nechrání ani v nevěstincích

Muži, kteří navštěvují veřejné domy, jsou často vedeni touhou po sexuálním dobrodružství, touhou po změně nebo vybočení ze zažitého stereotypu. Často jim ale...

Výběr článků

Načítám