Hlavní obsah

Na AIDS zemřelo dosud v ČR sto devět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika patří k zemím s nízkým počtem lidí nakažených virem HIV a nemocných AIDS. Přesto ke konci letošního října eviduje národní referenční laboratoř 716 případů HIV pozitivních, z toho u 181 lidí už nemoc propukla. Od roku 1987 si tato nevyléčitelná choroba vybrala za oběť 109 Čechů. Číslo se každý rok zvyšuje. Aby se tento trend zastavil, připojí se ČR ke Světovému dni boje proti AIDS. Připadá na 1. prosinec.

Foto: Zlínský kraj
Článek

"Lidé mají tendenci strkat hlavu do písku před problémy - terorismus se nás netýká, AIDS je daleko, někde v Africe. Je ale naivní si myslet, že situace v České republice bude i nadále dobrá," řekl ve čtvrtek Radim Uzel ze Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu, která ke Světovému dni boje proti AIDS spoluorganizuje osvětovou kampaň Červená stužka.

Prevence pokulhává

Do ulic vyjde 5000 studentů a dobrovolníků na 125 místech v celé republice. Oslovit chtějí půl miliónu občanů. Zájemci si také budou moci za deset korun koupit červenou stužku jako symbol solidarity s nakaženými.

"Prevence u nás kulhá. Lidé vědí, jak se AIDS šíří i co obnáší, ale nechrání se. Smyslem akce je oslovit i ty, kteří si stužku koupit nechtějí. Jde hlavně o šíření informací, peníze jsou až na druhém místě," uvedla ředitelka společnosti Zuzana Prouzová.

Sbírka je dlouhodobá. Od 1. prosince 2003 do konce letošního června se podařilo vybrat přes dva milióny korun. Odborníkům se ale nelíbí postoj státu. "Vyzýváme vládu, aby částku na prevenci AIDS ze současných 22 miliónů navýšila," oznámil předseda České společnosti AIDS pomoc Václav Strouhal.

Pomůže bezplatná linka

Letošní ročník je zaměřen zejména na ženy. Hovoří se totiž o feminizaci epidemie HIV a AIDS, a to zejména v nejpostiženější oblasti světa - subsaharské Africe. V ČR je od roku 1987 registrováno 152 HIV pozitivních žen a 564 mužů.

Součástí kampaně bude také informační stánek na Václavském náměstí v Praze. Centrem města bude také v odpoledních hodinách jezdit zvláštní tramvaj. Kromě toho od začátku příštího měsíce také začne fungovat bezplatná non stop telefonní linka AIDS pomoci. Na čísle 800 800 980 se každý dozví, kde si třeba může nechat udělat testy na HIV nebo co má dělat, když ho kvůli nemoci vyhodili z práce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám