Hlavní obsah

Myslete v parných letních dnech i na své kolegy, buďte vůči nim ohleduplní

Novinky, das

Vysoké teploty mohou způsobit nejen nejrůznější zdravotní problémy, ale také nepříjemnosti na pracovišti. Lidé mají různé názory na nastavení klimatizace, do toho je může otravovat zápach z nadměrně se potících kolegů, ale i nadměrně vonících se kolegyň. Když k tomu přičtete všechen stres vyplývající z každodenních povinností, ale i blížící se dovolené, pracoviště se velmi snadno stává minovým polem, kde jeden špatný krok může nadělat opravdu velkou paseku. Ohleduplnost vůči druhým je tak v těchto dnech naprostá nutnost.

Foto: Profimedia.cz

Kolegův zápach potu, ale i výrazná vůně kolegyně dokážou potrápit.

Článek

Chcete-li dobře vycházet se svými kolegy i v době neúprosných veder, držte se následujících doporučení.

1. Klimatizace a větráky

Podle doporučení odborníků se nemají místnosti ochlazovat na méně než 24,5 stupně Celsia. Týká se to především kanceláří.

Tam, kde lidé pracují v pohybu, může teplota klimatizace klesnout na 23 °C. Přílišný chlad v horkých dnech neprospívá nikomu. Bohužel muži to často vidí jinak než ženy, a tak kvůli tomu často vznikají nejrůznější spory.

Někteří zaměstnavatelé to již vyřešili investicí do oddělených ovládacích panelů klimatizace. Díky nim je možné nastavovat teplou v kancelářích podle jednotlivých zón.

Tam kde tomu tak není, musí přijít vzájemná dohoda mezi kolegy. Pokud je venku 35 °C, správná teplota vzduchu v místnosti by měla mít kolem 30 °C, což je pro někoho stále moc. Vše by tedy mělo být na vzájemné dohodě, kdy každý přijde s nějakým ústupkem.

2. Oblečení a obutí

V horkých letních dnech preferujte přírodní materiály, které jsou příjemné nejen na tělo, ale také nezpůsobují takový zápach při nadměrném pocení.

Pokud se vám příliš potí nohy a trpíte na zápach, pak se vyhněte otevřené obuvi.

Mnozí si myslí, že se jim noha v takovém obutí tolik nepotí, ale není tomu tak vždy. Zápach nohou pak dokáže leckterého kolegu značně otrávit.

3. Parfémy a deodoranty

Nepříjemné pro kolegy může být jak zápach potu, tak výrazná vůně. To, co jednoduše voní vám, nemusí vonět druhým a některé může i díky tomu začít bolet hlava.

V letních dnech proto volte jemné svěží ovocité vůně a zapomeňte na všechny výrazné, těžké a dřevité vůně, ač vám voní nejlépe.

A pokud už vám na stole přistane od kolegů deodorant, pak to berte sportovně a začněte ho používat. Je těžké komukoliv říct, že páchne potem, stejně tak, že mu zapáchají nohy, aby se neurazil.

Proto je někdy snazší koupit deodorant či jiný přípravek, dát mu ho na stůl a tímto způsobem ho na problém upozornit.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Co vás v horkých dnech v zaměstnání nejvíce trápí?
Přílišné horko na pracovišti
60,8 %
Klimatizace jako taková
2 %
Špatně nastavená klimatizace
15,7 %
Zápach potu kolegů
7,8 %
Zápach nohou kolegů
9,8 %
Nadměrná vůně kolegů
3,9 %
Celkem hlasovalo 51 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám