Hlavní obsah

Jak si poradit s nadměrným pocením, na které nefungují běžné antiperspiranty

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápach potu dokáže občas znepříjemnit život každému. U většiny lidí postačí, když zvýší péči o svou hygienu a začnou používat účinné antiperspiranty. Někteří lidé by ale museli být permanentně pod sprchou, aby se nepotili. Na určitou skupinu lidí běžné přípravky jednoduše nefungují.

Foto: Profimedia.cz

Ne vždy za zápachem stojí nedostatečná hygiena a ochrana proti pocení.

Článek

Na celém těle máme až tři miliony potních žláz. Nejvíce, asi dva tisíce na centimetr čtvereční, jich je na chodidlech a dlaních rukou. Přičemž potní žlázy produkují dva druhy potu.

Zatímco ekrinní žlázy rozmístěné po celém těle vytvářejí více potu, který je bez zápachu, apokrinní potní žlázy jsou zodpovědné za typický zápach potu. Ale i tyto potní žlázy jsou pro tělo důležité, jelikož produkují mléčný sekret, který obsahuje feromony, látky, na jejichž základě si vybíráme partnery.

Aktivita všech potních žláz je přitom řízena nervovým a hormonálním systémem, kdy žlázy reagují na strach, stres, spěch, ale i větší množství alkoholu. Klasický pot sám o sobě cítit není, problémy způsobují bakterie, jež se v podpaží přirozeně vyskytují.

Intenzitu zápachu pak může nepříznivě ovlivnit i konzumace některých potravin, nejčastěji kávy, alkoholu, cibule, česneku, a podle nejnovějších výzkumů dokonce i rajčat. Do kůže totiž snadno přecházejí aromatické silice. Pocení dokáže zvýšit také kofein či nikotin.

Emocionální pocení

Často nadměrné pocení a zápach ovlivňuje i psychická zátěž a stres. „Na tyto podněty reaguje především oblast podpaží, dlaní a chodidel, kde se pot objeví ve zvýšené míře. Dále se při emocionálním pocení aktivují ve velké míře malé potní žlázy na čele, dekoltu a zádech,“ vysvětluje dermatoložka Lucie Jarešová.

Sehrávají zde důležitou roli dvě hlavní složky vegetativního systému – sympatikus a parasympatikus.

„Na to, abychom ,unikli' ze stresové situace, potřebujeme mít ve svalech více krve. Reakcí těla je proto zvýšená tepová frekvence a aktivace sympatika, se kterým začnou ve vyšší míře pracovat i potní žlázy. Když vás například stresuje prezentace před větší skupinou lidí a orosíte se, kapičky potu jsou jen přirozenou reakcí na ,nebezpečí', ve kterém jste se ocitli,” upozorňuje Jarešová.

Hyperhidróza je nemoc

Nadměrné pocení v podpaží, na dlaních, čele, horním rtu či na trupu se často děje v důsledku nemoci zvané hyperhidróza.

Svou roli zde hrají jak zdravotní problémy, tak právě psychika. Jedinci trpící na nadměrné pocení jsou často v neustálém stresu, že si problému všimne i jejich okolí.

Podle chirurga Marka Whiteleye je z hlediska sociálních vztahů nejhorší hyperhidróza postihující dlaně. Potřást v podstatě mokrou rukou se totiž málokdy obejde bez reakce. Strach takto nemocných lidí je tak může dovést až k sociální izolaci.

Jak řešit nadměrné pocení

Ve většině případů těmto lidem nepomohou ani běžně dostupné antiperspiranty. Účinnější jsou většinou jen ty, které dokážou mechanicky uzavřít potní žlázy tak, aby u nich došlo ke zmírnění pocení či k úplnému zastavení tvorby potu. Přebytečná voda se pak v těle nehromadí, vyloučí se močí nebo se odpaří v jiných místech.

Většina těchto přípravků obsahuje aluminium chlorid, který mění strukturu bílkovin. Tím se zužuje vývod potních žlázek na kožní povrch, a snižuje se tak množství vylučovaného potu. Tyto antiperspiranty je nutné aplikovat večer před spaním. Některým lidem ale lépe vyhovují antiperspiranty na pudrové bázi.

Foto: archiv firem

I nadměrné pocení se dá řešit.

Foto: Borotalco Intensive. Účinné složení kombinuje přírodní mastkový prášek Microtalcum s prvky, které mají vysokou absorpční schopnost, zklidňují a chrání pokožku. Pomůže vám v obtížných a stresových situacích až po dobu 48 hodin, 100 Kč; Eucerin Deo 72 h. Antiperspirant ve spreji proti nadměrnému pocení, redukuje pocení až o 91 %. Potvrzeno klinickým výzkumem, 223 Kč; Rexona Women Maximum Protection Confidence - aplikuje se před spaním. Poskytuje ochranu proti pocení během následujícího dne, i když se vysprchujete, 129 Kč; Perspirex Original - antiperspirant proti pocení dlaní a chodidel s účinkem 3-5 dní, 400 Kč; Vichy Deodorant ve spreji proti nadměrnému pocení - účinně reguluje tvorbu potu, působí proti vlhkosti a zápachu a umožňuje pokožce volně dýchat, 307 Kč.

V dnešní době lze ale řešit nadměrné pocení i efektivnějšími způsoby, jež fungují dlouhodobě.

1. Botulotoxin - aplikace tohoto jedu zabrání převodu vzruchů z nervových vláken na potní žlázky, které jsou impulzem pro tvorbu potu. Výsledkem je, že žlázky do tří dnů neprodukují pot, protože jim to nikdo „nepřikáže” – příkaz se k nim nedostane.

„Botulotoxin lze použít v oblasti podpaží, ale také na dlaních, nohou či čele. Jeho aplikace je tak velmi účinná i při hyperhidróze,” vysvětluje dermatolog a estetický chirurg Jan Říčař z pražské kliniky Laser Esthetic.

Aplikace botoxu je velmi rychlá, bezbolestná a její účinnost se pohybuje kolem roku. Při aplikaci do podpaží či dlaní vás vyjde maximálně na 15 000 Kč, plosky nohou na 17 000 Kč.

2. MiraDry - systém pracující na principu mikrovlnné energie, která je aplikována do podkoží a zlikviduje zde většinu potních žláz. Až z 82 % tak odstraní pocení jednou provždy.

Zákrok probíhá v lokální anestezii a trvá asi 60 minut. Speciální hlavice přístroje nasaje kůži pomocí vakua, následně se spustí mikrovlnná energie v podkoží a chlazení svrchních vrstev kůže. Cena zákroku je 39 000 Kč, v případě nutného opakování 29 000 Kč.

3. Liposukce potních žláz - jedná se o velmi šetrnou metodu bez nutného opakování, kdy dochází k odsátí potních žláz v podpaží pomocí jemné kanyly.

Zákrok trvá asi 45 minut v lokální anestezii a klient necítí žádnou bolest. Hojení probíhá mírným otokem, možná je i modřina. Tentýž den není doporučeno řídit ani nosit těžká břemena. Po dobu tří týdnů je doporučeno vyvarovat se koupání ve veřejném bazénu a sportu. Cena se pohybuje kolem 22 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Barva a zápach moči. Co je a není normální

Moč - téma, o kterém se příliš nemluví. Změna barvy či zápachu moči nás přitom může upozornit na mnohá onemocnění, včetně rakoviny močového měchýře, která je...

Nepřítel romantických ranních polibků

Jistě jste někdy viděli romantický film, ve kterém se partneři ráno ihned po probuzení políbí. Je to krásné, že? Jenže v reálném životě jen málokdy...

Výběr článků

Načítám