Hlavní obsah

Muži podceňují nadváhu více než ženy

Novinky, bok

Nadváha a obezita si nevybírají. Při špatné životosprávě a nedostatku pohybu trápí stejně muže jako ženy. Muži ale na rozdíl od většiny dam možná rizika mnohem více podceňují a svůj problém dlouhou dobu neřeší.

Foto: Profimedia.cz

Muži mnohdy svou nadváhu podceňují, ženy naproti tomu bývají někdy až přespříliš kritické.

Článek

Nadváha a následná obezita trápí celosvětově mnoho lidí. I přes možná rizika, na která se snaží lékaři všemožně upozorňovat, ale někteří svou situaci dlouhou dobu vůbec neřeší a problémy si nepřipouštějí.

Muži dvakrát častěji než ženy své aktuální nadváze nepřikládají větší význam. Na téma obezity a zdravé váhy byl proveden rozsáhlý britský průzkum, kterého se zúčastnilo celkem 300 000 respondentů. Zúčastnění muži byli požádáni, aby se zařadili do některé z kategorií podle aktuální váhy – podváha, normální, nadváha či obezita.

Každý čtvrtý muž podle výsledků podhodnotil svůj stav a zařadil se do kategorie nižší, než kam skutečně patřil, uvedl server Guardian. Podle odborníků to poukazuje na velmi nebezpečný jev, kdy si muži nejsou vůbec vědomi nějakého problému, a o to více jim hrozí možná zdravotní rizika v pozdější době.

Ženy jsou nadměrně kritické

U žen byla situace jiná. Některé dámy byly ohledně své váhy naopak přespříliš kritické. Pouhých osm procent z nich podhodnotilo kategorii, do které skutečně spadaly. Naproti tomu 27 % dotázaných respondentek se zařadilo do horší kategorie, než bylo potřeba (oproti 12 % u mužů).

Podle dietologů to naznačuje možnost, že ženy jsou citelněji ovlivňovány štíhlými modelkami či herečkami prezentovanými v médiích. Více se také věnují svému zdravotnímu stavu.

Jednotlivé kategorie, do kterých se měli respondenti zařazovat, byly stanoveny podle hodnoty Body Mass Indexu (BMI) čili údaje, který porovnává tělesnou hmotnost a aktuální váhu jednotlivce. Obecně platí, že hodnota podváhy je stanovena pod hranicí 18,5 BMI, normální je v rozmezí 18,5–25, 25 až cca 30 je nadváha a výsledek nad 30 značí již obezitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství štíhlých lidí? Myslí jinak

Postavu bez nadbytečných kil by chtěl mít každý. Někomu je štíhlost dána geneticky po rodičích, jiní se k ní dopracují po značném úsilí a jsou i tací, kteří se...

Nadváha rodičů ovlivňuje i budoucnost dětí

Dětská nadváha a obezita se řadí mezi největší celospolečenské problémy vyspělého světa. Svou roli v této problematice sehrávají i rodiče. Kromě genetických...

Výběr článků

Načítám