Hlavní obsah

Muži mají dvakrát častěji pozitivní test na chlamydie

Novinky, Bohumila Kunertová

Přibližně u třinácti procent mužů, kteří si náhodně koupili test na chlamydie, se zjistilo, že jsou nakaženi touto sexuálně přenosnou infekcí. U žen byla zjištěna nákaza u šesti procent. Hlavní příčinou vyššího výskytu u mužů prý může být jejich neochota podstupovat preventivní vyšetření na sexuálně přenosné choroby či infekce.

Článek

Téměř třináct procent mužů mělo během posledních pěti let více než jednou nechráněný pohlavní styk, což je téměř dvojnásobek oproti sedmi procentům žen.

Ale i přes vyšší míru rizika infekce a zvýšenou promiskuitu 72 procent mužů přiznalo, že se nikdy nenechali testovat na sexuálně přenosné choroby. Z žen to přiznalo 62 procent dotázaných.

Co se týče prevence sexuálně přenosných onemocnění, jsou muži více uzavření než ženy, uvádí server The Daily Telegraph.

Mnoho lidí podceňuje prevenci

Nejnovější údaje ukazují, že převážná většina mužů odkládá testování do té doby, dokud nemají jasně znatelné symptomy, což naznačuje, že skutečná míra infekce by mohla být výrazně vyšší.

Výsledky naznačují, že muži mnohem více preferují zůstat v anonymitě, než aby se nechali testovat v ordinaci u praktického lékaře či na klinice.

Vedoucí týmu, který výzkum uváděl, řekl: "Nejvíce znepokojující je to, že mnoho lidí nakažených pohlavně přenosnými chorobami nemusí mít vůbec žádné příznaky. Odkládáním testů tak muži vystavují sebe i své potencionální partnerky mnohem většímu riziku."

Chlamydie jsou nejčastěji diagnostikovanou pohlavně přenosnou nemocí v Británii, v roce 2008 postihly více jak 120 000 lidí, ve více než polovině případů se vyskytuje u lidí ve věku 16 až 24 let.

Zhruba 50 procent mužů a 70 - 80 procent žen postižených chlamydiemi nemusí mít vůbec žádné příznaky, dlouhodobý neléčený stav u nich ale může vést k závažnějším komplikacím včetně neplodnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý třetí dospělý Čech má nadváhu

V České republice má každý třetí dospělý nadváhu a každý pátý už je obézní. Právu to řekl profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky Všeobecné...

Výběr článků

Načítám