Hlavní obsah

Inkontinence trápí i muže, stydí se ji však přiznat a léčbu odkládají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inkontinence postihuje také muže, po padesátce pacientů přibývá. Kvůli samovolnému úniku moči se muži stydí jít k lékaři a řešení problémů odkládají. Podle průzkumu polovina lidí trpících občasným únikem moči váhá půl roku, než vyhledá lékaře. Čtvrtina čeká rok. Jen každý sedmý se obrátí na lékaře do měsíce od prvních příznaků. Globální fórum pro inkontinenci radí mužům, aby problém nepodceňovali.

Článek

I když obtíží přibývá s věkem, nejsou průvodním jevem stárnutí. Častěji jsou projevem onemocnění, jako zbytnění či rakovina prostaty, roztroušená skleróza, Parkinsonova či Alzheimerova choroba. Méně častými příčinami mužské inkontinence mohou být cukrovka nebo nadváha.

Lékaři doporučují především přehodnotit životní styl - týká se to příjmu potravy a tekutin, hmotnosti a kouření. Lidé s nadváhou mají zvýšený tlak v krajině břišní, kuřáci častěji kašlou, oboje může vyústit v úniky moči.

Při prvních obtížích by tedy muž měl upravit pitný režim, nepít mnoho ani málo. Pokud objem moči klesne příliš, hrozí močové infekce. Pacient by se měl vyhýbat alkoholickým, perlivým a kofeinovým nápojům, mohou dráždit močový měchýř. Pokud užívá nějaké léky pravidelně, měl by se poradit s lékařem, zda jeho obtíže s močením nemohou zhoršit.

Lékař při konzultaci probere s pacientem vznik, trvání a charakter obtíží. Vyšetří břicho, pánev, prostatu a konečník a provede i podrobné neurologické vyšetření. Pokud je prostata zvětšená, pošle pacienta na urologické vyšetření. Ultrazvuk odhalí poměry v pánvi. Vyšetření zjistí také množství moči, které zůstává v měchýři po vyprázdnění.

Inkontinence narušuje život

První podporou při léčbě inkontinence jsou absorbční pomůcky, které jsou vyráběny pro muže v kapkovité podobě odpovídající mužské anatomii. Podle studie však vyzkoušela tuto speciální pomůcku méně než tři procenta mužů s únikem moči.

Inkontinence vážně narušuje život postiženého, vede k sociální izolaci, předčasnému odchodu do důchodu. Ničí sexuální život a u třetiny postižených vyvolává depresi. Nucení na močení je přitom běžný pocit, který zdravého člověka upozorňuje, že má naplněný močový měchýř.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý desátý Čech má poškozené ledviny

Lékaři přišli s velmi znepokojující zprávou: desetina české populace má nějakou formu poškození ledvin. Většinou je to důsledek cukrovky a vysokého krevního...

Každý třetí dospělý Čech má nadváhu

V České republice má každý třetí dospělý nadváhu a každý pátý už je obézní. Právu to řekl profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky Všeobecné...

Výběr článků

Načítám